Kreeka neonatsid korraldavad meeleavalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldse Koidiku toetajad.
Kuldse Koidiku toetajad. Foto: SCANPIX

Kreeka paremäärmuslik erakond Kuldne Koidik korraldab täna meeleavalduse oma juhtivate liikmete kohtu alla andmise vastu.

Protestiaktsioonid toimuvad õhtupoolikul Ateenas ja nendel avaldatakse meelt võimude kavatsuse vastu esitada järgmisel nädalal Kuldse Koidiku juhtivatele liikmetele uued süüdistused ja parlamendi otsuse vastu erakonna riiklik rahastamine peatada.

Antifašistlikud rühmitused kavandavad omakorda väljaastumisi neonatside meeleavalduse vastu.

Kuldse Koidiku asjus on algatatud juurdlus kuritegeliku organisatsioonina toimimise süüdistuse alusel. Eelmisel kolmapäeval tühistas parlament kuue Kuldse Koidiku rahvaesindaja puutumatuse, et nende üle oleks võimalik kohut mõista.

Kolm partei juhtliiget, seal hulgas esimees Nikos Michaloliakos, ootavad eeluurimisvanglas kohut. Kokku on süüdistus esitatud kuuele parteiliikmele.

Kohtudokumendid seostavad Kuldset Koidikut kahe tapmise, kolme tapmiskatse ja arvukate kallaletungidega.

Kohtuprotsessi aega ei ole veel kindlaks määratud, kuid süüdimõistmise korral ootab erakonna juhte vähemalt 10-aastane vabadusekaotus.

Kuldne Koidik ise peab valitsuse käitumist «ebaõiglaseks, ebaseaduslikuks, põhiseadusevastaseks ja puhtalt poliitiliseks».

Peaminister Antonis Samaras on selgelt välja öelnud, et tema eesmärgiks on Kuldse Koidiku hävitamine. Peaminister nimetab erakonda «uusnatside bandeks», mis ohustab demokraatiat.

Kuldne Koidik tõusis marginaalsest organisatsioonist tõsiseltvõetavaks poliitiliseks jõuks 2012. aasta valimistel Kreeka majandusraskustest põhjustatud rahulolematuse tõttu ning sai 300-kohalises parlamendis 18 kohta, ehkki juba siis süüdistati erakonna liikmeid immigrantide, poliitiliste vastaste ja homoseksuaalide ründamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles