Postimees Gruusias: homsed valimised Thbilisi elanike igapäevarütmi ei halva

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme toimuvad Gruusias presidendivalimised, kus senine president Mihheil Saakašvili enam kandideerida ei saa -  kaks ametiaega on mehel nüüd läbi.

Riigi pealinnas Thbilisis käis täna elu tavalise rütmiga, kuulus täiturg Mšrali sillal oli laupäevase tava kohaselt täis erineva kraami müüjaid, kellest mõne väljapanekut vaadates jäi mulje, et ta on kogu kodu juppideks võtnud ja müümiseks välja pannud. Lisaks pioneerimärkidele, vanadele mobiiltelefonidele, fotoaparaatidele ja objektiividele oli müüa palju ehteid, naivistlikke maale ja raamatuid, serviise, gaasimaske ja isegi üks kullatooniline Stalini rinnakuju. Kesklinn oli aga täis jalutajaid ning pingil istuvaid suitsetavaid ja niisama mööduvat jälgivaid mehi.

Erinevalt möödunud aasta parlamendivalimistest, kus aktivistid tegid kampaaniatööd suures mastaabis ja peatänavale püsti pandud staabid töötasid viimse hetkeni, viitas täna valimistele vaid valimisplakatite rodu erinevatel seintel ja plankudel ning kolm lendlehti jagavat noort meest.  Rohkem ei olnud mingeid märke.

Ülekaalukalt oli kõige rohkem plakateid Gruusia Unistuse kandidaadi Giorgi Margvelašvili näopildiga, ka juhib mees viimaste arvamusküsitluste kohaselt – tema poolt lubas oma hääle anda 39 protsenti vastanuist. Esimeses voorus valituks osutumiseks sellest küll ei piisa. Teises voorus osalemise on mees ise välistanud, tema erakonnakaaslaste sõnul on teisest voorust keeldumine aga metafoor, mida ei tule otseselt võtta.

Kandidaate on kokku 23, neist tugevamad kandidaadid lisaks Margvelašvilile on endine parlamendispiiker David Bakradže Saakašvili erakonnast Ühtne Rahvuslik liikumine ning samuti parlamendispiikri ametit pidanud  Nino Burjanadže.

Pärast presidendivalimisi on lubanud tagasi astuda ka peaminister Bidžina Ivanišvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles