Kissinger kohtus Venemaal Putini administratsiooniülemaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene presidendi Vladimir Putini administratsiooniülem Sergei Ivanov (vasakul) arutas laupäeval kohtumisel Ühendriikide kunagise välisministri Henry Kissingeriga (paremal) Vene-USA suhteid.
Vene presidendi Vladimir Putini administratsiooniülem Sergei Ivanov (vasakul) arutas laupäeval kohtumisel Ühendriikide kunagise välisministri Henry Kissingeriga (paremal) Vene-USA suhteid. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini administratsiooniülem Sergei Ivanov arutas laupäeval kohtumisel Ühendriikide kunagise välisministri Henry Kissingeriga Vene-USA suhteid.

«Ma ei saa öelda, et Vene-USA suhted areneksid ladusalt ja järjekindlalt, kui kahe riigi presidentide viimane kohtumine septembri alguses Peterburis näitas, et konstruktiivse lähenemise korral on võimalik lahendada ka väga keerulisi probleeme,» lausus Ivanov. «Seda isegi siis, kui osapoolte vahel valitsevad erimeelsused.»

Ivanov kohtus enda sõnul eelmisel nädalal USA asevälisministri William Burnsiga, arutamaks kahe riigi suhete hetkeolukorda ja arenguväljavaateid.

Kissinger märkis ära Venemaa rolli rahvusvahelistes protsessides. Ta meenutas oma esimest raamatut, mis käsitleb Napoleoni sõdade lõppu ja Venemaa osa selles. Ühendriikide endine välisminister tõi välja asjaolu, et ta võitles Teises maailmasõjas ja tal õnnestus osa võtta USA ja Nõukogude Liidu vägede kohtumisest Saksamaal Elbe jõel.

Kissingeri sõnul on ta alati uskunud, et Ühendriikide ja Venemaa suhted määravad ära stabiilsuse kogu maailmas ja mis tahes erimeelsused kahe riigi vahel on ületatavad. Ühtlasi avaldas ta heameelt, et tal on lubatud Venemaad külastada ajal, mil ta on poliitikast suuresti tagasi tõmbunud.

Eksvälisminister tunnistas, et vestles enne Moskvasse sõitmist Burnsiga, kes andis talle ülevaate Ivanoviga peetud «konstruktiivsest» vestlusest.

«USA on seisukohal, et otsekõnelused kahe presidendi vahel lõid pretsedendi ja on heaks mooduseks arendada suhteid, millel on oluline roll rahu ja stabiilsuse säilitamisel,» nentis Kissinger. Ta tänas Ivanovi, et viimane oli nõus teda laupäeval oma vabast ajast Kremlis vastu võtma.

Ivanov juhtis tähelepanu asjaolule, et järgmisel kuul möödub 80 aastat diplomaatiliste suhete sisseseadmisest Nõukogude Liidu ja USA vahel. Ta meenutas, et toonane Nõukogude välisminister Maksim Litvinov ütles omal ajal seda sündmust käsitlenud kirjas, et Nõukogude Liidul ei olnud kavatsust sekkuda Ühendriikide siseasjadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles