Spiegel: USA jälgis Merkeli telefoni üle kümne aasta

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Saksamaa kantsler Angela Merkel
USA president Barack Obama ja Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Ajakirja Der Spiegel andmetel võis USA julgeolekuagentuur (NSA) jälgida Saksa kantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni alates 2002. aastast

Spiegeli sõnul oli Merkeli mobiiltelefon 2002. aastast NSA Special Collection Service’i (SCS) nimekirjas koodnimega «GE Chancellor Merkel». Samas nimekirjas oli see ka nädalaid enne USA presidendi Barack Obama visiiti Berliini juunis.

SCSi dokumendis seisis, et neil on ebaseaduslik luureharu USA saatkonnas Berliinis, mille paljastamine võib palju kahju USA ja teise valitsuse suhetele tuua. Sealt jälgisid NSA ja CIA Saksa valitsuse suhtlust.

2010. aastast pärit dokumendis seisab, et sarnased harud asuvad 80 sihtpunktis üle kogu maailma, sealhulgas Pariisis, Madridis, Roomas, Prahas, Genfis ja Frankfurtis.

Ajakirja sõnul jääb ebaselgeks, kas SCS lindistas kõnesid või kogus andmeid nende kohta.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’i andmetel ütles Obama kolmapäeval Merkelile, et polnud teadlik nuhkimisest. Samuti olevat Obama vabandanud Saksa kantsleri ees. Mõlema riigipea pressiesindajad keeldusid antud vestlust kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles