Obama kaalub liitlasliidrite järele nuhkimisest loobumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kaalub, kas keelata Ühendriikide luureagentuuridel liitlasriikide juhtide telefonikõnede pealtkuulamine, ütles täna kõrge ametnik.

Tundmatuks jääda soovinud ametnike sõnul on sammu hakatud kaaluma, kuid poliitilist otsust veel vastu võetud ei ole. Obama ootab ära, millise tulemuse annab senati luurekomitee juhi Dianne Feinsteini lubadus senine luuretegevus kriitilise pilguga üle vaadata.

Ühendriike on viimase nädala jooksul tabanud oma Euroopa liitlaste kriitika seoses üha uute paljastustega riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) nuhkimise kohta.

AFP-ga vestelnud kõrge ametnik lükkas aga tagasi Feinsteinile omistatud kinnituse, et «meie liitlaste andmete kogumine ei jätku». Ametniku sõnul ei ole avaldus õige, ehkki luurekomitee juhi jutt oli piisavale ebamäärane, et sealt mida tahes välja lugeda.

Ühendriikide ametnikud on tunnistanud mõningaid muudatusi luureandmete kogumises pärast Saksa kantsleri Angela Merkeli telefoni pealtkuulamise ilmsikstulekut, kuid ulatuslikumaid muudatusi sisse viidud ei ole ning pole ka otsustatud, et liitlasriikide liidrite järele nuhkimine hoopis lõpetatakse.

Üks olevat aga kindel: Obama andis käsu Merkeli mobiiltelefoni kuulamine peatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles