USA paljastas tuumaarsenali suuruse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton eile ÜROs.
USA välisminister Hillary Clinton eile ÜROs. Foto: SCANPIX

Ühendriigid teatasid eile esimest korda oma tuumaarsenali praeguse suuruse, et varem salastatud infolt saladuseloori eemaldades hoogustada maailmas tuumarelvade leviku tõkestamist.


Pentagoni teatel oli USA-l septembri lõpus kokku 5113 tuumalõhkepead, mida on 84 protsenti vähem kui kõrghetkel 1967. aastal, mil neid oli Ühendriikide käsutuses 31 225. Külma sõja lõpupäevil, Berliini müüri langedes ulatus arsenal 22 217 lõhkepeani, vahendas

Reuters

.

Arvus sisalduvad lahinguvalmis, aktiivses reservis ja toimetult säilitatavad tuumalõhkepead. Samas ei sisalda see «mitut tuhandet» lõhkepead, mis on kasutusest kõrvaldatud ning lahtimonteerimist ootavad.

Kõrge USA kaitseametnik ütles ajakirjanikele, et USA avaldas oma tuumaarsenali suuruse seetõttu, et tahab suurema läbipaistvuse abil aidata takistada tuumarelvade levikut ning tõhustada relvastuskontrolli. Ametnik keeldus avalikustamast Pentagoni hinnangut Venemaa arsenali suuruse kohta.

Analüütikud ütlesid, et kuna USA avaldas need andmed New Yorgis toimuva tuumarelvade leviku tõkestamise ülevaatekonverentsi ajal, tahab Washington anda teistele riikidele eeskuju veenmaks neid samuti tuumarelvade arvu vähendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles