CNN: Iisrael tegi Süüriasse õhurünnaku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli F-16 hävitaja
Iisraeli F-16 hävitaja Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama administratsiooni andmetel tegi Iisrael õhurünnaku Süüria sadamalinna Latakia lähedal asuvale baasile.

Lähis-Ida meedia teatas armeebaasi raketihoidlas aset leidnud plahvatusest, kuid Iisraeli valitsus ei ole rünnakut ametlikult kinnitanud, edastab cnn.com.

Obama administratsiooni esindaja sõnul oli Iisraeli sihtmärgiks hävitada raketid, et need ei jõuaks Liibanonis tegutseva militaargrupeeringu Hezbollah kätte.

Meedias on rünnaku tegemise aja suhtes segadus, sest osa väljaandeid kirjutab, et see tehti selle nädala kolmapäeval, osa aga et eile.

Iisraeli armee esindaja ei kommenteerinud väidetavat rünnakut.

Iisraeli on sel aastal mitmel korral süüdistatud Süüriasse õhurünnakute tegemises.

Üks sellistest juhtumitest oli aset leidnud selle aasta jaanuaris, mil Iisrael ründas militaarkonvoid, mida kahtlustati relvade vedamises Hezbollahile.

Iisraeli armee ei reageerinud siis nende vastu esitatud süüdistustele. Hiljem siiski teatati, et nad on valmis hävitama kõik relvasaadetised, mis on mõeldud kas Hezbollahile või teistele terroriorganisatsioonidele. Iisrael peal kas seda ohuks, kui Süüriast pärit relvi viiakse Liibanoni.

Varasemast arvatakse, et Hezbollah võitlejad aitavad Süüria kodusõjas valitsusvägesid. Hezbollah liikmed on shiiitidest moslemid. Süüria president Bashar al-Assad kuulub alaviitide hulka, mis on osa shiiitidest. Süüria mässulised on aga sunniitidest moslemid.

Süürias algas kodusõda 2011. aastal, kui valitsusväed surusid maha Araabia Kevade ajal rahva protesti, millega nõuti demokraatiat.

ÜRO andmetel on nüüdseks rohkem kui kaks aastat kestnud konfliktis hukkunud rohkem kui 100 000 inimest.

Eile vallutas Süüria valitsusarmee Safira, kus arvatakse olevat keemiarelvade tehas. Mässulised olid sunnitud taanduma.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) esindajad on sulgenud Süürias 41 keemiarelvade tootmisega seotud tehasest 39. Kahte ülejäänut peetakse keemiarelvainspektorite jaoks liiga ohtlikuks. Süüria valitsus teatas, et ka seal lõpetati tootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles