Allikas: Snowden ei saa Saksa võimude aitamiseks Venemaalt lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värke pilt mehest, kes arvatakse olevat Edward Snowden.
Värke pilt mehest, kes arvatakse olevat Edward Snowden. Foto: SCANPIX

USA luuresaladused lekitanud Edward Snowden ei saa sõita Saksamaale, et aidata sealseid võime USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) väidetava luuretegevuse uurimisel, teatas täna allikas.

Mõned Saksa parlamendiliikmed on kutsunud Snowdenit Berliini sõitma, et anda tunnistusi NSA luuretegevuse kohta, mis hõlmas väidetavalt ka kantsler Angela Merkeli telefoniandmete jälgimist.

Luuresaladuste lekitaja olukorraga kursis olev allikas ütles Interfaxile, et 1. augustil Venemaalt ajutise elamisloa saanud Snowdenil ei ole võimalik niisugust reisi ette võtta.

«Venemaalt lahkumine on Snowdeni jaoks sisuliselt välistatud, sest ta kaotaks nõnda oma põgenikustaatuse ja teda varitseks oht, et Ühendriikide liitlased annavad ta Washingtonile välja.»

Allikas lisas, et Saksa prokuratuur võib saata oma esindajad Venemaale või esitada Snowdenile kirjalikult küsimusi. Tema väitel tuleks see küsimus lahendada sobival riikidevahelisel tasandil.

Saksa avalik-õiguslik telekanal ARD edastas eile, et Snowden kohtus Venemaad külastanud Saksa roheliste rahvaesindaja Hans-Christian Ströbele ja kahe ajakirjanikuga.

Ströbele sõnul tegi Snowden talle selgeks, et ta teab palju ning on valmis Saksamaale sõitma ja tunnistusi andma.

Berliini on ärritanud Snowdeni lekitatud materjalidele tuginevad väited, et NSA võis teiste riigijuhtide seas kuulata pealt ka Saksa kantsleri Angela Merkeli mobiiltelefonikõnesid.

Saksamaa oli suvel üks neist riikidest, kes Snowdeni asüülitaotluse tagasi lükkas. Valitsuse esindaja Steffen Seibert ütles sel nädalal, et Snowdenilt tunnistuse saamine ei ole praegu päevakorras.

Saksa valitsuse ja luureametkondade esindajad kohtusid kolmapäeval Washingtonis USA valitsuse esindajatega, et luureprobleeme arutada. Berliini eesmärgiks on kahepoolne kokkulepe, millega Washington peaks nõustuma loobuma valitsuse, ametnike ja diplomaatiliste esinduste järele luuramisest.

Saksa parlament hakkab Merkeli mobiiltelefoni juhtumit arutama 18. novembril ja parlamendisaadikud võivad luua asja uurimiseks erikomisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles