BP üritab kolme hiigelkupliga naftaleket peatada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP ehitab Louisianas Port Fourchonis suuri metallkupleid, et peatada naftaleke Mehhiko lahe põhjas.
BP ehitab Louisianas Port Fourchonis suuri metallkupleid, et peatada naftaleke Mehhiko lahe põhjas. Foto: SCANPIX

Mehhiko lahe tohutu naftalaik on täna tuulega kandunud aina lähemale USA lõunaosariikide tundlike märgalade suunas. Naftafirma BP teatas, et on saanud valmis esimese kolmest hiigelkuplist, millega loodetakse merepõhjas leke peatada.


BP tootmisjuht Doug Suttles teatas, et firma loodab hiljemalt nädala pärast merepõhja lekke kohale paigaldada kolm teraskuplit, mis võimaldaksid lekkiva nafta torude kaudu koguda merepinnal asuvasse puurimislaeva Enterprise, vahendas AFP.

22. aprillil uppunud Deepwater Horizoni naftaplatvormi all olnud kaevust lekib Mehhiko lahte vähemalt 800 000 liitrit toornaftat päevas. Kaks päeva varem platvormil toimunud võimas plahvatus nõudis 11 töölise elu.

22 000 ruutkilomeetri ehk umbes poole Eesti suurune naftalaik on nüüdseks jõudnud Louisianasse ja läheneb ka teiste osariikide rannikule. Pärast nädalavahetuse torme said üle 2500 päästja eile ära kasutada häid ilmaolusid, et merre kilomeetrite kaupa uusi reostustõkkeid paigaldada ja koolitada kohalikke kalureid merepuhastamises kaasa lööma.

Iga päevaga tõsisemaks muutuv keskkonnakatastroof on omandamas mõju ka poliitikale. California osariigi kuberner Arnold Schwarzenegger teatas, et nähes puurtornidega kaasnevaid ohte, ei toeta ta enam ettepanekut osariigi lõunaranniku lähedal Santa Barbaras naftat puurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles