Vastuoluline Soome minister pääses edasisest uurimisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päivi Räsänen
Päivi Räsänen Foto: Erakogu

Soome parlamendi ombudsmani sõnul ei uurita edasi siseminister Päivi Räsäneni tegevust, kelle kõne põhjustas põhjanaabrite juures vastuolulisi reaktsioone.

Ombudsman Petri Jääskeläineni sõnul on Räsänenil õigus avaldada avalikult arvamust oma religioossete tõekspidamiste kohta ka vaatamata sellele, et ta on minister. Seetõttu pole Jääskeläineni sõnul põhjust asja edasi uurida. Räsänen avaldas taolise otsuse üle heameelt, vahendas YLE.

Kristlike demokraatide liider Räsänen ütles 6. juulil Soome Rahvamisjoni suvepäevadel peetud kõnes, et usklikud inimesed võivad seadust rikkuda, kui see on vastuolus kristlike väärtustega. Paljud leidsid, et minister kutsus üles mitte järgima seadusi, kui need on usuga vastuolus.

Räsänen rõhutas, et laused on tema kõnest meelevaldselt välja rebitud ja neid on valesti tõlgendatud. Tema sõnul ei kutsunud ta üles rikkuma Soomes kehtivaid seadusi, vaid väljendas ristiusu ja luteri kiriku ametlikku õpetust, mille kohaselt tuleb Jumala sõna enam kuulata kui inimese sõna.

Kõne järel kutsusid mitmed poliitikud Räsäneni üles ametist tagasi astuma ning väidetavalt suurenes pärast kõnet kirikust lahkunud inimeste hulk. Kokku sai ombudsman Räsäneni kohta 41 kaebust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles