Leedulanna plaanis arvatavasti terroriakti sõjalisel objektil Venemaal

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdurid riigilipuga
Leedu sõdurid riigilipuga Foto: SCANPIX

Leedu korrakaitseorganite töötajad hoidsid sügisel ära terroriakti, mille peaprokuratuuri andmetel kavatses Venemaal korraldada leedulanna Egle Kusaite.


Peaprokuratuuri prokurör Justas Laucius rääkis tänasel apellatsioonikohtu istungil, et 20-aastane Kusaite viis läbi kõik toimingud, et realiseerida seda, mida oli kästud ehk siis sõita Venemaale, et end sõjalisel objektil õhku lasta, vahendas RBK daily.

Apellatsioonikohtus vaadati läbi kohtualuse kaebust, mis puudutas Vilniuse ringkonnakohtu 22. aprilli otsust pikendada kinnipidamist kolme kuu võrra. Otsust on oodata kella 16 paiku.

Uurimine on teinud kindlaks, et Klaipedas elav Kusaite hoidis interneti vahendusel ühendust Venemaa kodanikega, kes on juba kinni peetud kahtlustatuna terrorismis. Oma Venemaa sõpradelt sai noor naine finantsabi ja instruktsioonid lõhkeaine kasutamiseks.

Leedulanna sõprade hulgas oli ka islami äärmuslasi Usbekistanist, Aserbaidžaanist ja Suurbritanniast. Mõni aasta tagasi jooksis Kusaite kodust ära ja sõitis Saksamaale, kus abiellus vastavalt šariaadi seadustele.

Leedu prokuratuur kahtlustab Kusaitet mõttekaaslaste grupi loomises või terroriakte korraldava grupi moodustamises või taolisesse gruppi kuulumises, finantseerimises või sellise grupi aitamises muul viisil.

Süüdimõistmisel võib teda oodata 4-10 aasta pikkune vangistus. Veel kavatseb prokuratuur esitada talle süüdistuse terroristliku rühmituse moodustamises eesmärgiga hirmutada inimesi.

Kogu lugu hoiti saladuses ja Leedu ajakirjandus sai juhtunust haisu ninna aprillis, vahendas Lenta.ru.

Kusaite võeti vahi alla 29. märtsil, kui ta kavatses lennata Leedust Venemaale. Tema juurest leiti lõhkekeha valmistamise juhend ja Moskva metroo plaan.
Moskvas Lubjanka ja Park Kulturõ metroojaamades 29. märtsil aset leidnud plahvatustes hukkus 40 inimest.

19. aprillil sai teatavaks, et naine peeti kinni juhtumi tõttu, mis pole seotud metroo plahvatustega.

Julgeolekutöötajad oli Kusaitel silma peal hoidnud mitu kuud. Mõningatel andmetel oli äratanud tähelepanu naise venevastased kommentaarid internetis.

Esimest korda peeti ta kinni oktoobris 2009. Pärast vabanemist püüdis ta hankida Vene viisat.

Telefonikõnede pealtkuulamise tulemusel selgus, et Kusaite kavatseb kohtuda kellegagi Moskvas ja hiljem sooritada terrorakti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles