Merkel hoiatas juudivaenu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa liidukantsler Angela Merkel kutsus läheneva Kristallöö 75. aastapäeva eel sakslasi valvsusele.

Merkel nimetas 1938. aastal ööl vastu 10. novembrit toimunud Kristallööd Saksa ajaloo üheks kõige tumedamaks hetkeks, kutsudes kaasmaalasi üles võitlema antisemitismiga kodanikujulguse abil.

Kristallöö käigus rüüstas SA juutide kodusid, äriettevõtteid ja sünagooge Saksamaal ning ka Austrias. Sel ööl hukkus ametlike allikate teatel vähemalt 90 inimest, kuid tegelikkuses oli ohvrite arv märksa suurem. Kümned tuhanded juudid saadeti aga laagritesse.

Kaks päeva enne ajaloolist Kristallööd oli Pariisi kolinud 17-aastane juudi nooruk otsustanud natsionaalsotsialistidele kätte maksta. Ta ostis revolvri, läks Saksa saatkonda ja tulistas kaks korda teist sekretäri Ernst von Rothi, kes suri saadud haavadesse.

Tol ööl purustatud rohkete aknaklaaside tõttu oma nime saanud sündmuse meenutamine tähendab ka suuremat peavalu Saksamaa korrakaitsjatele, kes kardavad neonatside ja demonstrantide vahelisi vägivaldseid kokkupõrkeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles