Müncheni ühest korterist leiti miljardi euro eest natside röövitud taieseid

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolliameti hoone Lõuna-Saksamaal Garchingis, kuhu paigutati Müncheni korterist leitud kunstiteosed.
Tolliameti hoone Lõuna-Saksamaal Garchingis, kuhu paigutati Müncheni korterist leitud kunstiteosed. Foto: SCANPIX

Münchenist leiti 1500 natside poolt 1930ndatel ja 1940ndatel röövitud kunstiteost, kirjutab ajaleht Focus.

Kahe aasta taguse leiu hulgas on näiteks Henri Matisse’i, Albrech Dürer, Marc Chagalli ja Pablo Picasso töid. Taieste koguväärtus võib hinnanguliselt ulatuda miljardi euroni.

Kunstiteosed tulid ilmsiks 2011. aasta alguses, mil Saksa maksuametnikud uurisid kunagi hästituntud kunstikaupmehe Hildebrandt Gurlitti erakust poja Cornelius Gurlitti oletatavat maksupettust.

80-aastane mees sattus tollitöötajate huviorbiiti 2010. aastal, kui sõitis rongiga Šveitsist Saksamaale, kandes kaasas 9000 eurot ja mitut tühja ümbrikku. Ta otsiti läbi rutiinse kontrolli käigus.

Uurimisel selgus, et tegemist oli inimesega, keda justkui ei eksisteerikski. Tema nime polnud ühegi riigiameti andmebaasis, ei maksude- ega ka sotsiaalteenustega tegelevate omades.

Seega korraldati üksinduses elanud mehe kodus läbiotsimine, mille käigus tuli ilmsiks 1500 natside võimuperioodil kadunuks jäänud kunstiteost. Ametnikud hoidsid teavet kõnealusest reidist salajas peaaegu kaks aastat.

Leitud kunstiteostest 200 on rahvusvaheliselt tagaotsitavad.

Gurlitti isa oli Müncheni kunstikaupmees, kes natside röövitud teoseid kokku ostis. Ta jättis neist ilmselt suure osa endale ja väitis pärast sõda, et need hävisid 1945. aastal Dresdeni pommitamisel. Dresden oli tollal tema kodulinnaks. Ärimees suri 1956. aastal.

Cornelius Gurlitt hoidis taieseid korteri pimedas ruumis toidukonservide, roiskunud toidu ja muu prahi all. Kui ta vajas raha, siis müüs ta mõne pildi.

Leitud maalide seas oli näiteks Henri Matisse’i «Daami portree», mis kunagi kuulus juudi kollektsionäärile Paul Rosenbergile. Rosenbergi lapselaps on skandaalide tõttu IMFi peadirektori kohalt lahkunud Dominique Strauss-Kahni endine naine Anne Sinclair.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles