Üldstreik halvab täna Kreeka elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad kähmlesid eile Ateenas märulipolitseiga.
Meeleavaldajad kähmlesid eile Ateenas märulipolitseiga. Foto: SCANPIX

Kuna eile alanud riigiteenistujate 48-tunnise streigiga liitusid täna ka transporditöötajad, on Kreekas seiskunud lennu-, rongi- ja laevaliiklus ning endiselt on halvatud juurdepääs avalikele teenustele. Ametiühingud avaldavad nõnda meelt valitsuse uute säästumeetmete vastu.


Kreeka lennuliiklus seiskus südaöösel, täna on suletud ka koolid ja haiglad, samuti ei pääse turistid Ateena akropolisse ja teistesse iidsetesse paikadesse. Poeomanikke kutsutakse üles meeleavalduste ajal kauplusi sulgema, vahendas AP.

Ateena kesklinnas leiab aset kaks protestirongkäiku, mida valvavad üle 1500 politseiniku. Tänavu on peaaegu iga suurt protestiaktsiooni saatnud vägivaldsed kokkupõrked meeleavaldajate ja politsei vahel.

Tegu on esimeste suuremate demonstratsioonidega pärast seda, kui valitsus pühapäeval uued kokkuhoiumeetmed välja kuulutas. Rahva pahameel on ägenenud, kuna säästuprogrammi raames kärbitakse riigiteenistujate ja pensionäride sissetulekut, lisaks tõstetakse taas tarbimismakse.

Ametiühingud möönavad, et valitsus oli eurotsooni riikidelt ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt saadava 110 miljardi euro suuruse laenu nimel sunnitud kulusid piirama, kuid ütlevad, et madala sissetulekuga kreeklased kannatavad kärbete tõttu ebaproportsionaalselt palju.

«On teisi asju, mida (valitsus) teha saab, selle asemel, et võtta raha ära pensionärilt, kes teenib kuus 500 eurot,» ütles riigiteenistujate ametiühingu ADEDY juht Spyros Papaspyros.

«Inimesed on väga vihased ja paljud väljaspool Ateenat ei saa aru, mis toimunud on,» ütles 78-aastane endine riigiteenistuja Spyros Antonopoulos. «Kui nad saavad oma järgmise palga kätte, tulevad nad Ateenasse protestima ja võtavad kaasa oma lapsed ja lapselapsed. Kui asjad nii jätkuvad, ei saa ma uusi riideid osta - hakkan oma pükse rätsepale lappimiseks tagasi viima... Kannan neid tagurpidi, kui vaja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles