Tuomioja andis eduskunna ees spionaažiskandaali kohta aru

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Erkki Tuomioja.
Soome välisminister Erkki Tuomioja. Foto: AP

Soome välisminister Erkki Tuomioja selgitas teisipäeval eduskunna väliskomisjonis ministeeriumi vastusamme oma arvutivõrkudesse tungimisele, edastas Soome rahvusringhääling Yle.

Tuomioja kinnitas, et häkkerid on rünnanud ka teisi riike ning et ta ise polnud algul sissetungist teadlik.

Välisministri sõnul ei teavitatud teda kohe, kui häkkimine tänavu jaanuaris avastati, kuna algul arvati, et sissemurdmine on väikese ulatusega. Märtsi algul sai selgeks, et probleem on hoopis ulatuslikum.

Tuomioja ütles rahvaesindajaile, et algul oli probleemist teadlik vaid ministeeriumi tehniline personal ning poliitilist juhtkonda teavitati alles pärast seda, kui ilmnes sissemurdmise tegelik ulatus. Ministri sõnul oli reaktsioon tavapärane, kuna alates 2006. aastast on ministeeriumi arvutisüsteemidesse üritatud kokku tungida umbes 40 korral.

Ta lükkas ümber ajakirjanduse spekulatsioonid nagu oleks häkkerid kasutanud pahavara Red October.

«Samasuguseid sissemurdmisi on esinenud ka mitme teise riigi välisministeeriumides,» rõhutas Tuomioja. "Ning selle põhjal võime järeldada, et ilmselt on praktiliselt kõik välisministeeriumid olnud suuremal või vähemal määral sama laadi spionaaži sihtmärgiks.»

Komisjoni esimees, erakonda Põlissoomlased esindav Timo Soini, keda teavitati sissemurdmisest, enne kui see ajakirjandusse lekkis, kinnitas teisipäeval, et jäi Tuomioja esinemisega rahule. «Me saime piisavad selgitused, küsitlesime põhjalikult ja saime vastused,» ütles Soini, kes soovis, et komisjoni hoitaks ka edasiste sündmuste kuluga kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles