OPCW: Süüria kinnitas soovi keemiarelvade hävitamiseks välismaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inspektor kogumas pealinna Damaskuse lähedal proove Süüria keemiarelvavarude kohta.
Inspektor kogumas pealinna Damaskuse lähedal proove Süüria keemiarelvavarude kohta. Foto: EPA

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peadirektor Ahmet Üzümcü kinnitas teisipäeval, et Süüria soovib riigi keemiarelvaarsenali hävitamist välismaal.

Üzümcü rääkis teisipäeval salajasest kavast, mille Süüria on oma keemiarelvade hävitamiseks keemiarelvade järelevalveagentuurile esitanud.

«Süüria ettepanek riigi keemiarelvade hävitamiseks välismaal on endiselt kõige mõistlikum lahendusvariant,» lausus peadirektor. Ta lisas, et Damaskus põhjendas keemiarelvade väljaspool riiki hävitamise eelistamist sõjast tingitud «praktiliste raskuste» ja «ressursinappusega».

Veel pole selge, kus Süüria keemiarelvi hävitama hakatakse. Oslo on lükanud tagasi ettepaneku, et see võiks aset leida Norras.

Vene ajaleht Kommersant kirjutas laupäeval, et USA peab mitme riigiga Süüria keemiaarsenali kohaletoimetamiseks ja hävitamiseks läbirääkimisi ning kõige tõenäolisemalt tehakse seda Albaanias.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) teatas neljapäeval, et rahvusvahelised inspektorid on kogu kogu Süüria deklareeritud keemiaarsenali ehk enam kui 1000 tonni keemiarelvi ja kemikaale võltsimiskindlalt pitseerinud. OPCW-ÜRO inspektorid saabusid Süüriasse 1. oktoobril jälgima ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 2118 täitmist, mis näeb ette Damaskuse keemiaarsenali ja -rajatiste likvideerimise 2014. aasta keskpaigaks. Süüria režiim on OPCW kinnitusel teinud inspektoritega täielikult koostööd ning deklareerinud oma keemiaarsenali mahuks 1290 tonni keemiarelvi ja 1230 kemikaalidega täitmata laskemoona [mürsud, raketid ja miinid].

Süüria hävitas kavakohaselt 1. novembriks kõik keemiarelvade tootmise seadmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles