Saksa parlamendiliikmed nõuavad Snowdeni küsitlemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Saksa parlamendiliikmed on seisukohal, et USA luuresaladuste lekitajat Edward Snowdenit, kelle avaldatud materjalid tõid ilmsiks muu hulgas Saksa kantsleri Angela Merkeli telefoni pealtkuulamise, tuleks Venemaal küsitleda.

Parlamendi luurekomisjon otsustas üksmeelselt paluda valitsusel seda võimalust kaaluda, kui see Snowdenile Moskvas probleeme ei tekita, ütles täna komisjoni esimees Thomas Oppermann.

«Küsitlemine Saksamaal praegu arutusele ei tule,» ütles ta pärast komisjoni koosolekut ajakirjanikele ja põhjendas seda suutmatusega tagada, et Snowdenit Ühendriikidele välja ei anta.

Saksa siseminister Hans-Peter Friedrich lubas Snowdeni Venemaal küsitlemise asja uurida.

«Kui härra Snowdeni küsitlemist, tehku seda siis parlamendi alamkoja või föderaalprokuratuuri esindajad, peetakse mõistlikuks, toetab valitsus seda võimaluste piires,» ütles minister.

Endine USA riikliku julgeolekuameti (NSA) analüütik Snowden on kinnitanud valmisolekut aidata Saksamaal USA luuretegevust uurida.

Kremli pressiesindaja ütles laupäeval, et ajutise varjupaiga staatus lubab Snowdenil rääkida, kellega soovib, ka välisriikide esindajatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles