Kanderakett Sojuz startis koos olümpiatõrvikuga ISSi suunas

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene kosmoselaev Sojuz TMA-11M alustas teekonda rahvusvahelise kosmosejaama ISS suunas, viies lisaks kolmeliikmelisele meeskonnale kaasa ka Sotši olümpiatõrviku.

Kanderakett Sojuz-FG toimetas kosmoselaeva edukalt orbiidile. Roskosmose väitel peab kosmoselaev põkkuma ISSiga kuus tundi pärast starti ehk 14.32 Moskva aja järgi, vahendas Interfax.

Kell 16.40 (Moskva aja järgi) avab meeskond kosmosejaama ja –laeva vahelise luugi.

Kanderakett Sojuz-FG sõidutatava kosmoselaeva kolmeliikmelisse meeskonda kuuluvad jaapanlane Koichi Wakata, venelane Mihhail Tjurin ja USA astronaut Rick Mastracchio.

Olümpiatuli kosmosereisi ajal tõrvikus ei põle.

Laupäeval plaanivad kaks Vene kosmonauti Oleg Kotov ja Sergei Rjazanski lahkuda kustutatud tõrvikuga avakosmosesse. Turvatross hoiab ära tõrviku «lahkumise» kosmosesse.

Tõrvik naaseb Maale järgmisel esmaspäeval.

Olümpiatuli toimetati avakosmosesse ka aastatel 1996 ja 2000, kui väljapoole kosmoselaeva seda ei viidud.

ISSis on praegu rahvusvaheline kuueliikmeline meeskond, kuhu lisaks Kotovile ja Rjazanskile kuuluvad Fjodor Jurtšihhin (Venemaa), ameeriklased Karen L- Nyberg ja Michael S. Hopkins ning ESA astronaut Luca Parmitano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles