Natsikurjategija Priebke maeti Itaalia vangla surnuaeda

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roomas Carlo Forlanini väljaku ääres seisva haigla müürile tekkis kiri 
«Adieu unser Kapitän. Heil Priebke». Lisaks oli sinna punase värviga joonistatud haakrist.
Roomas Carlo Forlanini väljaku ääres seisva haigla müürile tekkis kiri «Adieu unser Kapitän. Heil Priebke». Lisaks oli sinna punase värviga joonistatud haakrist. Foto: SCANPIX

Natsikurjategija Erich Priebke, kelle surma järel tekkis suur vaidlus võimalike matmispaikade üle, sängitati salaja Itaalia vangla surnuaiale, kirjutab tänane La Repubblica.

«Aiaga piiratud ala, kuhu Priebke on maetud, on põõsaste all tähistatud puidust ristiga ja see on vangla surnuaed,» kirjutab väljaanne. Ajalehes pole ühtegi viidet selle asukohale.

See on ainus tükike Itaalia pinnasest, kus Priebke surm on lihtsalt surm ja mitte natsismi sümbol, kirjutas La Repubblica.

«Isegi siis, kui me ei saa tema hauapaika teada, peaks avalikkus teadma, et see lugu on viidud lõpule,» kirjutab väljaanne.

Endine Natsi-Saksamaa SSi kapten (SS-Hauptsturmführer) Erich Priebke (100) suri 11. oktoobril Roomas koduarestis.

16. oktoobril tekkis Roomas Carlo Forlanini väljaku ääres seisva haigla müürile avalikkust šokeeriv teade «Adieu unser Kapitän. Heil Priebke». Lisaks oli tellistest müürile joonistatud punase värviga haakrist.

Aastal 1998 mõistis kohus ta süüdi osalemises 1944. aastal Rooma lähistel Ardeatine koobastes aset leidnud massimõrvas ja mõistis ta eluks ajaks vangi. Meest teati seetõttu ka hüüdnime Ardeatine koobaste lihunik all.

Priebke vastutas SSi kättemaksurünnaku eest, mille korraldasid pärast 33 Saksa sõduri tapmist vastupanuliikumise võitlejad. Kohus leidis, et Priebke oli süüdi 335 tsiviilelaniku tapmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles