Troonist loobunud Belgia kuningas kaebab nigela aastatoetuse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia kuningas Albert II ja kuninganna Paola.
Belgia kuningas Albert II ja kuninganna Paola. Foto: SCANPIX

Selle aasta juulis troonist loobunud Belgia kuninga Albert II sõnul ei piisa talle aastasest 923 000 euro suurusest toetusest ning vaja on summat tõsta.

Albert II sõnul pole teda nii hästi koheldud, kui ta lootis ning nüüd on ta leidnud end raskustes, ütles tundmatuks jääda sooviv allikas Belgia päevalehele Le Soir.

Kahekümne valitsusaasta jooksul sai Albert kuningliku õukonna ülalpidamiseks 11,5 miljonit eurot aastas, summalt maksud maha ei läinud.

Juulis sai Belgia uueks kuningaks Alberti poeg Philippe ning endise kuninga rahaline toetus kuivas tunduvalt kokku. Nüüd makstakse talle 923 000 eurot aastas, pärast maksude mahaarvestamist jääb kuningale kätte 700 000 eurot. Kuigi tema eest kannab hoolt ka kümneliikmeline meeskond, kaebab kuningas kibedalt iga-aastase rahasumma suuruse üle, teatas Le Soir’i kuninglik korrespondent.  

Päevalehe teatel üritavad endise kuninga madala moraali ja süüdistuste pärast muret tundvad võimuesindajad leida nüüd meetodeid, kuidas Alberti sissetulekuid kaudsel moel suurendada. Laul on mitmeid variante – valitsus võib hakata maksma tema ametliku residentsi kulude eest ning merevägi hakata hoolt kandma tema 4,6 miljoni euro suuruse hinnaga luksusjahi eest.

Le Soiris sõna saanud teiste anonüümsete allikate sõnul on Albert II oma mures ka otse valitsuse poolt pöördunud, teiste seas ka peaminister Elio Di Rupo poole.

Riigi keerulises majanduslikus olukorras pole aga endise kuninga majandusliku olukorra parandamine prioriteediks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles