Uus-Meremaad vapustab teismeliste «vägistamisklubi»

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader vallutustega hoobelnud noormeeste facebooki postitatud videost.
Kaader vallutustega hoobelnud noormeeste facebooki postitatud videost. Foto: Facebook

Uus-Meremaa uudistekanal 3 News paljastas grupi Aucklandi noormehi, kes hooplesid sotsiaalmeedias oma seksuaalsete «vallutustega», mille ohvriks langesid sageli alaealised ja äärmiselt purjus tüdrukud, ning lisaks ärgitasid mehepojad teisigi sookaaslasi samamoodi käituma.


Ühegi tüdruku juhtumi puhul pole noormehi seni ametlikult milleski süüdistatud ning esialgu väitis politsei, et neile pole ühtegi ametlikku kaebust esitatud. Peagi selgus siiski, et kahe ja poole aasta jooksul, mil politsei gruppi jälginud on, on korrakaitse poole pöördunud vähemalt neli tütarlast ning 3 Newz'i andmetel tegid neist kaks politseisse ka avaldused.

Mõlemad olid väidetava seksuaalvägivalla kogemise ajal 13-aastased. Pärast selle selgumist kinnitas politsei, et neil polnud juhtumi edasiseks uurimiseks lihtsalt piisavalt tõendeid.

Pärast juhtumi avalikustamist on politsei poole hakanud pöörduma ka teised võimalikud ohvrid.

Kuigi end Roast Busters'iks nimetava grupi lehekülg Facebookis kustutati pärast uudistekanali vastavat päringut sotsiaalmeediavõrgustiku administraatoritele, jõudsid noormehed selle juba uuesti luua.

«Käige p****, vihkajad. Suurem osa inimestest teadis Roast Busters'ist juba enne kui see uudistesse jõudis ja neid ei huvitanud. Nüüd kui see on uudistes olnud, läheb see ühtäkki kõigile korda,» seisis täna grupi leheküljel.

Grupi nimi võiks otsetõlkes olla «praepüüdjad», tütarlapsi, kellega väidetavalt vahekorras oldi, nimetati sõnaga «roast», viidates neile kui vardas küpsetatavatele lihatükkidele.

Sotsiaalmeedia vahendusel avalikustati ka praeguseks 17-18-aastaste noormeeste grupiseksiaktsioonidesse haaratud tütarlaste nimed ning tegeleti muul moel nende alandamisega. Noormehed ise on sealjuures oma tegude üle varjamatult uhked.

«Me võtame oma tegusid tõsiselt. Mõned teist võivad arvata, et see on nali. Ei ole!» teatas üks noormeestest Facebook'i üles laetud videos. «Proovige ise sellise hulga tüdrukutega hakkama saada. See on raske töö. Me ei korralda seda jama siin lõbu pärast.»

Noormehed kinnitasid ka, et tüdrukud ise tahtsid seda, mis toimus. «Meie ei vali saaki, saak valib meid. Tüdrukud löövad meile külge ja tahavad meiega aega veeta. Nad teavad, millised me oleme, nad teavad, mis neid ootab,» rääkisid nad ning kinnitasid, et nad valivad tüdrukuid teadlikult.

Videoid hakkas Roast Busters internetti postitama viis kuud tagasi. Neis ei varjatud ka asjaolu, et tütarlapsed väidetavate vahekordade ajal sageli väga purjus olid.

Üks noormeeste tegude tõttu politsei poole pöördunud neiu kirjeldas juhtunut aga järgmiselt: «Ma olin nii purjus, et kaotasin iga natukese aja järel teadvuse ning samal ajal oli minuga vahekorras kolm meest.» Politseis tehti neiule tema väitel selgeks aga, et vägistamist ei toimunud ning ta oli vahekorraga ise nõus. Samuti viidati tüdruku sõnul sellele, et ta riietus väidetava rünnaku toimumisõhtul liiga väljakutsuvalt.

Ühe ohvri kinnitusel soovitas politsei ühele gruppi kuuluvale noormehele ka seksuaalvägivallast hoidumisealast nõustamist, ent sellest hoolimata, et probleemi tunnistati, ei järgnenud mingit uurimist ega karistusi.

Grupi liikmed said politseilt nüüd, mil juhtum laiema avalikkuse ette jõudis, esialgu hoiatuse. «Me ütlesime neile, et kui nende tegevus pole kriminaalne, on see igal juhul piiripealne ning soovitasime neil see lõpetada,» kinnitas Scott, kes kinnitas, et neile teadaolevalt on mõned grupiga seotud noormehed sellest ka eemaldunud.

Üks grupi liige kirjeldas oma kogemusi Roast Bustersiga järgnevalt: «Mu esimene tegelik «grillimine» Roast Busters'iga oli vinge. See oli lõbus. Ma tundsin end kui mees. Ma mõtlesin, et sellest saab midagi suurt, kõik saavad kuulma Roast Busters'ist.»

Üks grupi liikmeid on nüüdseks oma Facebook'i-profiilile postitanud ka vabanduse kõikide tüdrukute ees, keda ta halvasti kohelnud on.

Seksuaalvahekord nooremate kui 16-aastastega on Uus-Meremaal keelatud ja karistatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles