Kreeka märulipolitsei tühjendas jõuga endise rahvusringhäälingu peamaja töötajaist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka märulipolitsei tühjendas endise rahvusringhäälingu ERT peamaja Ateena põhjaosas täna jõuga töötajaist, kes olid selle viie kuu eest pärast ootamatut sulgemist hõivanud.

ERT töötajate ametiühingu Pospert esindaja Nikos Tsimbidas kinnitas AFP-le, et on vahi alla võetud. Politsei kammis hoones läbi kõik ruumid ning tõrjus eemale selle juures meelt avaldanud paarsada protestijat.

Riikliku Ateena uudisteagentuuri andmeil pidas politsei kinni veel kolm endist ERT töötajat, sealhulgas Posperti juhi ajakirjanik Panagiotis Kalfagiannise.

Kreeka valitsus otsustas juunis rahvusringhäälingu sulgeda ja säästumeetmena vallandada selle 2700 töötajat. Osa inimestest keeldus siiski töökohalt lahkumast ja jätkas Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) toel saadete edastamist palka saamata.

Ringhäälingu sulgemine vallandas nii Kreekas kui ka välismaal meelepaha ning põhjustas mõõduka vasakpartei lahkumise peaminister Antonis Samarase valitsuskoalitsioonist.

Valitsusjuht põhjendas ERT-i sulgemist selle liigse korrumpeeritusega. Tema konservatiivse erakonna sõnul kulus ERT-le igal aastal 300 miljonit eurot, samas kui vaadatavus on nelja protsendiga poole madalam kui võistlevatel erakanalitel. Samaras on korduvalt keeldunud ringhäälingut senisel kujul taastamast. Uus ringhääling Nerit ei alusta ilmselt tööd enne 2014. aastat.

Päev varem häiris elu Kreekas järjekordne üldstreik, mis halvas avalikud teenused ja põhjustas transpordiseisakuid. Riigi suuremate ametiühingute korraldatud tööseisaku tõttu ei sõitnud rongid ega praamid.

Haiglad töötasid kärbitud personaliga ja tühistatud olid paljud lennud. Keskpäeval alustasid viietunnist streiki ajakirjanikud.

Erasektorit esindava ametiühinguorganisatsiooni GSEE teatel jätkavad töölised võitlust mõttetu kasinuspoliitika vastu.

Kreeka võlausaldajate kolmik - Euroopa Liit, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank - nõuavad eeldatavasti aga täiendavat kokkuhoidu, et täita 2014. aastaks ennustatav kahe miljardi eurone eelarvetühik.

Troika otsustab, kas Kreeka saab kätte järgmise miljardi eurose osa laenust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles