Uuring: Maad tabava asteroidi oht on arvatust tunduvalt suurem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veebruaris Venemaad tabanud asteroidi sarnase meteoorikeha oht on arvatust tunduvalt suurem, selgub värskest teadustööst.

Uurijad avastasid, et Maa atmosfääri siseneb Tšeljabinski asteroidile sarnase suurusega taevakehi üllatavalt sagedasti, kirjutas täna BBC.

Rahvusvaheline meeskond analüüsis USA valitsuselt ja üle maailma infrahelisensoritest saadud andmeid. Algselt tuumaohu kindlakstegemist võimaldavate meetodite abil on võimalik määrata ka asteroidide plahvatusi.

Teadlaste sõnul jõudis vaadeldava 20-aastase perioodi jooksul Maa atmosfääri ligi 60 kuni 20-meetrise läbimõõduga asteroidi – see on tunduvalt rohke, kui eelnevalt arvati. Paljud neist jäid registreerimata, kuna nad plahvatasid ookeani kohal või kõrvalistes paikades.

Uuring avaldati mainekas teadusajakirjas Nature ning selle peamiseks autoriks on Kanada Western Ontario ülikooli professor Peter Brown. Teadlase sõnul tuleks õnnetuste vältimiseks tööle panna varajase hoiatuse süsteem. «Üsna tõenäoliselt tasuks käiku lasta süsteem, mis pidevalt taevalaotust jälgib ja objekte enne nende Maa tabamist otsib,» sõnas Brown. Tšeljabinski juhtumi puhul oleks tema hinnangul olnud kasulik mõnepäevasest etteteatamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles