Haiyan on nõudnud vähemalt kolm elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Filipiinidel miljoneid inimesi hirmutanud ja kodusid puruks rebinud taifuun Haiyan on praeguse seisuga nõudnud ka vähemalt kolm inimelu.


Haiyan lammutas Filipiinide keskosas asuval Samari saarel umbes 315-kilomeetrise tunnikiiruse jõuga. Tema ohvriks langesid inimeste kodud, infrastruktuur, telefoni- ja elektrikaablid. Siiani pole võimudel veel täpset arvepidamist selle üle, kui suur on tekkinud kahju.

«See oli hirmutav. Tuul oli nii tugev ning nii vali, nagu karjuv naine. Ma nägin, kuidas puud üles tõmmati,» kirjeldas müüjanna Liwayway Sabuco Samari suurimast linnast Catbaloganist.

Filipiinide valitsuse teatel on kolm surma kinnitust leidnud ja veel üks mees, on jäänud kaduma Cebu sadamas.

Oletatakse, et ohvrite arv tõuseb veelgi. Eriti valmistavad võimudele muret Leyte ja Samari provintside ülejäänutest eraldatud asulad. Üks nende seast oli umbes 40 000 elanikuga kalurilinn Guiuan – seda kohta tabas Vaikselt ookeanilt saabunud Haiyan esimesena ning rohkem kui 18 tundi hiljem polnud kohalikega veel kontakti saadud.

Samas avaldasid võimud lootust, et väga dramaatiliselt ohvrite arv siiski ei tõuse, sest juba kaks päeva enne selle saabumist alustati inimeste evakuatsiooni ja muude ettevalmistustega taifuuniks.

Filipiine laastab keskmiselt 20 suurt tormi ja taifuuni aastas. Näiteks 2012. aastal möllanud taifuun Bopha tappis ja jättis teadmata kadunuks umbes 2000 Mindanao saare elanikku.

Prognooside kohaselt peaks Haiyan täna õhtul Filipiinid rahule jätma ning võtma kursi Vietnamile ja Laosele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles