Saksamaal meenutatakse Kristallööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade juutide kauplustele Magdeburgis pärast Kristallööd.
Vaade juutide kauplustele Magdeburgis pärast Kristallööd. Foto: Wikipedia.org

Täna möödub 75. aastat 1938. aastal ööl vastu 10. novembrit Saksamaal juutide vastu suunatud Kristallöö pogrommist.

Kristallöö käigus rüüstas SA juutide kodusid, äriettevõtteid ja sünagooge Saksamaal ning ka Austrias. Sel ööl hukkus ametlike allikate teatel vähemalt 90 inimest, kuid tegelikkuses oli ohvrite arv märksa suurem. Kümned tuhanded juudid saadeti aga laagritesse.

Kaks päeva enne ajaloolist Kristallööd oli Pariisi kolinud 17-aastane juudi nooruk otsustanud natsionaalsotsialistidele kätte maksta. Ta ostis revolvri, läks Saksa saatkonda ja tulistas kaks korda teist sekretäri Ernst von Rothi, kes suri saadud haavadesse.

Ajakirjanik Armin Fuhre on oma hiljuti avaldatud raamatus «Herschel - Herschel Grynszpani 1938. aasta 7. novembri atentaat ja holokausti algus» (Herschel - Das Attentat des Herschel Grynszpan am 7. November 1938 und der Beginn des Holocaust) selle versiooni aga kahtluse alla seadnud, väites, et diplomaat oleks võinud kuulitabamused üle elada, kuid natsiliidrid otsustasid temast teha märtri ega andnud talle vajalikku arstiabi.

Tol ööl purustatud rohkete aknaklaaside tõttu oma nime saanud sündmuse meenutamine tähendab ka suuremat peavalu Saksamaa korrakaitsjatele, kes kardavad neonatside ja demonstrantide vahelisi vägivaldseid kokkupõrkeid.

Tänavust aastapäeva meenutatakse mitmesuguste mälestusüritustega üle kogu riigi. Näiteks president Joachim Gauck mälestab ohvreid Eberswalde sünagoogis, misjärel sõidab edasi Frankfurti Oderi ääres, kus toimub mälestuskontsert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles