Surmakaupmees Viktor But tahab armu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But Bangkoki kohtus.
Viktor But Bangkoki kohtus. Foto: SCANPIX

USAs ebaseadusliku relvaäri ja USA kodanike tapmiskatse eest mullu 25 aastaks vangi mõistetud Vene kodanik Viktor But (46) pöördub Ühendriikide ülemkohtu poole.

Surmakaupmeheks tituleeritud But pole end süüdi tunnistanud, nimetades süüdistusi ja kohtuotsust farsiks ning tragikomöödiaks. Tadžikistanis sündinud Vene sõjaväeluure (GRU) endise polkovniku sõnul pole ta kunagi midagi seadusevastast teinud, ei Venemaal ega väljaspool.

Buti uue advokaadi Aleksei Binetski kinnitusel kavatsevad nad pöörduda ülemkohtu poole, et see Buti süüdimõistva otsuse uuesti üle vaataks. Seejuures väitis advokaat, et Buti hoitakse ühes kongis koos ohtlike kriminaalidega, kelle seas on ka islamiterroriste. Seetõttu palutakse ülemkohtult Buti toimetamist mõnda teise karistusasutusse.

Ühendriikide apellatsioonikohus lükkas Buti eelmise kaebuse aga septembris tagasi ning alles selle nädala alguses teatas Buti abikaasa Alla, et tema abikaasal pole mõtet otsust uuesti edasi kaevata. Samal nädalal vallandas But aga oma eelmise advokaadi ning tema uueks kaitsjaks sai Binetski.  

Buti peeti maailma üheks suuremaks relvasmugeldajaks peetav venelane, kelle klientide hulka kuulusid väidetavalt Al-Qaeda, Taliban, Libeeria eksdiktaator Charles Taylor jpt. Ta tabati 2008. aastal Tai pealinnas Bangkokis, kui ta üritas müüa relvi Colombia vasakpoolse sissirühmituse FARCi võitlejateks maskeerunud USA narkovastase võitluse agentidele. Tai võimud andsid ta kaks aastat pärast tabamist kohtupidamiseks välja Ühendriikidele.

Buti tegevus on aluseks ka 2005. aastal Hollywoodis valminud põnevusfilmile «Sõjajumal» («Lord of War»), kus temal põhinevat peategelast kehastab Nicholas Cage.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles