Saksamaal meenutati Kristallöö sündmusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristallöö meenutamine Berliinis.
Kristallöö meenutamine Berliinis. Foto: SCANPIX

Saksamaal meenutati eile kurikuulsat juudivastast Kristallöö pogrommi, millest möödus 75 aastat, edastas kohalik meedia.

Pealinnas Berliinis olid mitmed kauplused kujundanud oma aknad, nagu oleks klaasid puruks löödud.

Saksamaa president Joachim Gauck külastas pealinna lähedal asuvat Eberswaldet, kus Kristallöö käigus hävitati sünagoog ja kuhu on püstitatud mälestusmärk. Gauck pidas ühtlasi enne mälestuskontserti kõne Frankfurt Oderi ääres.

1938. aasta 9. novembril rüüstasid natsid juutide kauplusi ja kodusid, põletasid maha ligi 300 sünagoogi ning arreteerisid koonduslaagritesse saatmiseks üle 30 000 juudi mehe. Pogromm nõudis kokku 90 juudi elu.

Natsijuhi Adolf Hitleri võimuletuleku ajal 1933. aastal elas Saksamaal ligi 560 000 juuti. Aastaks 1950 oli nende arv langenud 15 000-le.

Praegu elab Saksamaa juutide kesknõukogu andmeil riigis ligi 200 000 juuti.

Euroopas on viimasel paaril aastal kasvanud antisemitism ja seda eriti internetis, selgus reedel avaldatud Euroopa Liidu Põhiõiguste Ameti (FRA) uuringust.

«Kuigi liikmesriigid on teinud järjekindlaid jõupingutusi antisemitismiga võitlemiseks, on see endiselt laialt levinud ja kasvamas eriti internetis,» märgitakse raportis.

Juudivastase Kristallöö pogrommi 75. aastapäevaks koostatud raportis küsitleti 5850 juuti kaheksas Euroopa Liidu riigis - Belgias, Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Ungaris, Itaalias, Lätis ja Rootsis.

Neist 76 protsenti ütles, et olukord on viimase viie aasta jooksul halvenenud ja väärkohtlemine on eriti valitsev internetis, kus sotsiaalvõrgustikud, blogid ja muud andmejagamiskeskkonnad soodustavad antisemitismi levikut varasemast kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles