Lavrov: Iraani kokkulepe on tõenäoline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov
Vene välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov peab tõenäoliseks, et suurriigid ja Iraan jõuavad järgmises kõnelustevoorus islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi asjus kokkuleppe.

«Kuuiku poliitikadirektorid kohtuvad 20. novembril, et kasutada ära Genfi kõneluste edusammud ja panna paika lähenemised, mis võivad viia ühisdokumendi raamistikuni. Tõenäosus selleks on väga-väga suur,» ütles Lavrov.

Vene välisministri hinnangul olid kolm päeva kestnud kõnelused Iraani tuumaprogrammi üle «väga sisukad», ehkki Genfis kokkuleppele ei jõutud.

Lavrov avaldas pühapäeval India pealinnas New Delhis läbirääkimistele toetust, öeldes, et vaid kõneluste teel on võimalik tuumarelva levikut tõkestada.

«Strateegia on heita kõrvale ähvardused ja sanktsioonid ning liikuda edasi asjalikult. Uus Iraani valitsus on näidanud selle vallas üles otsusekindlust ja kohtumine oli väga sisukas.»

Lavrov tegi avalduse pärast oma Hiina ja India kolleegiga kohtumist. Päevakorras oli Afganistan, kuid mitte Iraan.

Teheraniga läbimisi pidavad suurriigid -- USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa – läkitasid Genfi oma välisministrid. Lääneriigid väljendasid mõõdukat optimismi, et tuumalepe Teheraniga võib olla viimaks silmapiirile kerkimas. Lepet siiski ei sündinud ning Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton teatas kolmanda kõnelustepäeva lõpuks, et läbirääkimised jätkuvad 20. novembril.

Lääs ja Iisrael kahtlustavad Teherani tuumarelva väljatöötamises. Teherani sõnul on tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles