Kosmosemeeskond naasis olümpiatõrvikuga Maale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmeliikmeline rahvusvaheline meeskond naasis täna pärast 166 päeva kestnud missiooni Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) koos olümpiatõrvikuga tagasi Maale.

Venelane Fjodor Jurtšihhin, ameeriklanna Karen Nyberg ja itaallane Luca Parmitano maandusid Sojuz kapsliga kell 04.49 Eesti aja järgi Kasahstanis.

Sojuz tõi maale tagasi ka Sotši olümpiamängude tõrviku, mis läitmata kujul kosmosejaamas ja ka avakosmoses ära käis. Vene kosmoseagentuuri Roskosmos töötaja harutas kaamerate ees 1,8 kilogrammi raskuse ja ligi meetripikkuse tõrviku pakendist lahti ning ulatas selle Sojuzi kaptenile Jurtšihhinile.

Kosmonaut Oleg Kotov väljus laupäeval 420 kilomeetri kõrgusel Maa orbiidil paiknevast ISS-ist, skafandri külge kinnitatud tõrvik tseremoniaalselt käes.

Kotoviga koos kosmosejaamast väljunud kolleeg Sergei Rjažanski edastas Maale kõrgekvaliteedilist videopilti, kus kosmonauti võis näha otse Austraalia kohal uhkelt tõrvikut viibutamas.

Vene ametnikud kaalusid algselt anumasse suletud põleva tõrviku saatmist ISS-le, kuid plaanist loobuti selle ohtlikkuse tõttu.

Olümpiatõrvik on varemgi ISS-i pardal käinud - 1996. aasta Atlanta ja 2000. aasta Sydney suvemängude eel, kuid käik avakosmosesse on esmakordne.

Venemaa on olümpiamängude promomiseks kõvasti vaeva näinud, läkitades tõrviku tuumaallveelaevaga põhjapoolusele ja plaanides sellega ka Baikali järve sügavustesse sukelduda.

Sama tõrvikuga süüdatakse olümpiatuli Sotši mängude avatseremoonial 7. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles