Grybauskaitė: sisekontroll uurigu eriteenistuse tegevust BNSi suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė soovib, et erijuurdlusteenistus (STT) algataks uudisteagentuuri BNS ajakirjanike läbiotsimiste ja ülekuulamiste suhtes sisekontrolli.

«STT peab läbi viima ametkonnasisese kontrolli selgitamaks, kas uurimise käigus ei rikutud ajakirjanike õigusi,» edastas riigipea seisukoha täna tema nõunik Rasa Svetikaitė pärast kohtumist STT asedirektori Žydrūnas Bartkusega.

Bartkus ütles pärast kohtumist, et eksperdid hindavad iga menetlustoimingu adekvaatsust.
Erijuurdlusteenistus algatas juurdluse ebaseadusliku infolekke asjus pärast seda, kui BNS edastas möödunud nädalal STT hoiatuse Leedu juhtidele ja kahele seimikomisjonile seoses võimalike inforünnakute ja president Grybauskaitė kohta «peatselt» avaldatava valeinfoga.

Kohtunik andis eeluurimise raames BNSi toimetajale korralduse avaldada oma allikas. Erijuurdlusteenistus otsis läbi BNSi toimetaja kodu, kutsus kuus agentuuri ajakirjanikku ülekuulamisele ja konfiskeeris mitu arvutit.

President kinnitas hiljem, et STT hoiatas teda Leedu, Euroopa Liidu idapartnerlusriikide ja tema enda vastu suunatud provokatsioonide eest.

Leedu julgeolekuameti juht Gediminas Grina ütles ajakirjandusele, et inforünnakud võivad intensiivistuda seoses Leedu eesistumisega Euroopa Liidus. Hiljem teatas julgeolekuamet, et pöördus peaprokuratuuri poole, kuna tegemist võib olla informatsiooni seadusevastase avaldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles