Kanada «lapssõdur» kaebas oma Guantanamo otsuse edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Omar Khadrist.
Kohtujoonistus Omar Khadrist. Foto: SCANPIX

Kümme aastat Guantanamos istunud Kanada «lapssõdur» Omar Khadr kaebas tema kohta USAs langetatud otsuse edasi.


Omaaegne USA sõjaväevangla noorim kinnipeetav Khadr on praeguseks saadetud karistust kandma kodumaale Kanadasse. Tema advokaatide sõnul on ta esitanud apellatsiooni.

Khadr oli 15, kui ta 2002. aastal vahistati. Afganistanis USA sõduri elu nõudnud granaadi heitnud ja ameerika sõdureid tapma mõeldud maamiine paigutanud Khadr võttis 2010. aastal terrorismisüü omaks ja selle eest määrati talle kaheksa-aastane vangistus.

45-leheküljelises kirjas väidavad Khadri advokaadid, et noorukit koheldi USA kinnipidamisasutuses halvasti. Teda terroriseeriti haukuvate koertega, ähvardati vägistamisega, ei lastud magada, hoiti isolatsioonis, pandi ebamugavatesse asenditesse ja rünnati füüsiliselt.

«Valitsuse otsus kohelda Khadri täiskasvanud sõjakurjategijana, mitte inimkaubanduse ohvriks langenud lapssõdurina, tõi kaasa ebaõiglased ja põhjendamatult karmid kinnipidamistingimused,» märgitakse seal. «Isegi talle esitatud süüdistuste tõsidust arvesse võtta oleks Khadrile alates kinnivõtmisest rakendatud karistus Ameerika täiskasvanutega tegelevas justiitssüsteemis tavatu, rääkimata alaealiste omast.»

Advokaadid Samuel Morison ja Dennis Edney on oma kirjas äärmiselt detailsed. Näiteks kirjeldavad nad seda, kuidas Khadri kasutati «inimpõrandalapina» pärast seda, kui ta mitmendat tundi seotud käte ja jalgadega seistes enda peale urineeris.

779 inimesest, kes 2002. aastal Kuubal avatud Guantanamo vanglasse viidi, vaid seitsmele on määratud karistus. Enamikel juhtudel seetõttu, et nad on nõustunud süü omaks võtma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles