Kuulujutud Kaczynski surveavaldusest piloodile said taas hoo sisse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TU-154 rusud Smolenski lähedal.
TU-154 rusud Smolenski lähedal. Foto: SCANPIX

Smolenski lennukatastroofi uurivad Poola prokurörid on leidnud uusi tõendeid, mis viitavad sellele, et TU-154 meeskonnale avaldati maandumiseks survet.


Musta kasti lindilt kostev viies hääl käivitas taas spekulatsioonid, et lennuki meeskonnale avaldati maandumiseks survet ega lubatud sel suunduda mõne teise lennuvälja poole, kirjutab Telegraph.

Lindilt on kuulda, kuidas neli meeskonnaliiget räägivad kellegagi vahetult enne õnnetust, tsiteerib allikat Poola telekanal TVN24.

Prokurörid keeldusid avalikustamast, kellele hääl kuulub. See lükkas taas hoo sisse teooriale, et president Lech Kaczynski andis pilootidele korralduse maanduda ja seda vaatamata Smolenski lennuvälja katnud tihedale udule.

Aastal 2008 ähvardas Kaczynski karistada pilooti, kes jättis täitmata tema käsu maanduda erakorraliselt Thbilisi lennuväljale Gruusia-Vene sõja ajal.

Smolenski õnnetuse uurimise ajal pakkusid mitmed inimesed Poolas välja võimaluse, et Katõni ohvrite mälestustseremooniale kiirustanud riigipea andis võis anda maandumiseks korralduse.

Poola salateenistuse endine juht, kindral Gromoslaw Czempinski rääkis, et VIP-lendude ajal oli tavaline, kui keegi reisijatest läks meeskonnaliikmetega juttu ajama.

Samas oli ta väga üllatunud, et keegi on pilootidega rääkinud ajal, mil lennuk lähenes Smolenskile, kus oli väga halb ilm.

10. aprillil juhtunud lennukatastroofis hukkusid kõik TU-154 pardal viibinud 96 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles