Kreeka jõulud teevad sakslastele silmad ette

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuna Kreeka töötusmäär on ligi 28 protsenti ning SKPst lõigatud tervelt neljandik, on tänavuseks plaanitud 12,8-protsendiline kärbe jõulukulutustelt ilmselt tark. Siiski on üllatav, et keskmine kreeklane matab jõulukinkide, -söökide ja -jookide alla 451 eurot – samal ajal kui sakslane piirdub 399 euroga.

Iirlased – samuti «paketi peal» nagu kreeklasedki – plaanivad aga sakslased tänavu kahekordselt üle trumbata: Iiri keskmine jõulukulu tuleb 894 eurot. Hispaanias (töötusmäär 26 protsenti) kavatsevad tarbijad käia välja keskmiselt 567 eurot, itaallased piirduvad 477 euroga.

Bloomberg Businessweeki poolt avaldatud andmed pärinevad Deloitte uuringust, mis puudutas 17 000 tarbijat. Nagu selgub, on kriisiriikide kärbitud jõuluplaanid reeglina suurejoonelisemad kui Saksamaal.  

Kulutamiskommete erinevused tulenevad «kultuurilistest» teguritest, leiab Deloitte’i tarbijaäri juht Pariisis Stéphane Rimbeuf, kelle sõnutsi on «kinkide tegemise traditsioon» katoliiklikes ja õigeusklikes maades sageli «tugevamalt juurdunud» kui peamiselt protestantlikus Põhja-Euroopas. 

Veel ilmnes uuringu tulemusel, et üldkokkuvõttes suurendab regioon jõuluväljaminekuid tänavu vähem kui 1 protsendi jagu. Kuigi Saksamaal ning suures osas Põhja- ja Ida-Euroopast plaanitakse panna hakkama palju suuremad summad kui mullu, nullib selle ära ostusummade arvestatav vähenemine Prantsusmaal, Kreekas, Iirimaal, Itaalias ja Portugalis.

18 uuringuga kaetud riigist on jõulukulutuste keskmine Saksamaast madalam vaid neljas: Hollandis, Poolas, Portugalis ja Ukrainas. Taaskordne kinnitus sellest, mis maailma praegu väga ärritab: sakslased on kodus kokkuhoidlikud, ujutades samal ajal planeeti üle oma ekspordiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles