Poola valitsus süüdistab Vene saatkonna ründamises opositsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Varssavis.
Rahutused Varssavis. Foto: Scapix

Poola valitsuse esindaja sõnul vastutab esmaspäeval pealinnas Varssavis toimunud Venemaa saatkonna ründamise eest opositsioon, kes õhutab Vene-vastast hüsteeriat.

«Seaduse ja Õigluse partei (PiS) vastutab Vene-vastase hüsteeria atmosfääri pärast Poolas,» ütles valitsuse kõneisik Paweł Graś Poola raadio kodulehe vahendusel.

Esmaspäevasel Poola iseseisvuspäeval puhkenud paremäärmuslaste väljaastumiste käigus loobiti Varssavis asuva Venemaa saatkonnahoone territooriumile kive ja pürotehnikat, põlema süüdati ka värava juures asuv valveputka.

Poola opositsiooni ja valitsuse suhted on pingelised alates 2010. aasta Smolenski lennukatastroofist, kuna õnnetuses hukkunud presidendi Lech Kaczyński ekspeaministrist kaksikvenna Jarosław Kaczyński sõnul vastutab tema venna ja veel 95 inimese surma eest ka Poola valitsus. Poola peaminister Donald Tusk on süüdistusi eitanud.

Opositsioon eesotsas Kaczyńskiga on terve ametliku uurimise vältel olnud kriitiline nii Vene kui ka Poola uurijate töö suhtes. Pärast lennuõnnetust asutas erakond ka oma uurimiskomisjoni lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks, milles leiti, et Vene lennujuhid viisid TU-154 piloodid eksiteele. Ka leiti raportis, et pilootide oskused polnud piisavad õnnetuse ärahoidmiseks.

Ühisele seisukohale õnnetuse põhjuste osas pole jõudnud ka Venemaa ja Poola. Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes.

Poola hinnangul lasub osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles