Briti siseminister kahetseb idaeurooplastele ukse avamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Straw.
Jack Straw. Foto: SCANPIX

Suurbritannia endine leiboristide valitsuse siseminister Jack Straw kahetseb Ida-Euroopa sisserändajatele ukse avamist, vahendas BBC täna.

Otsus idaeurooplased 2004. aastal piiranguteta riiki lubada oli tohutu viga, tõdes kauaaegne kabinetiliige, kes sel ajal pidas välisministriametit.

Nüüdne parlamendiliige Straw ütles, et poolakatele ja teistele idaeurooplastele kohe pärast nende ELiga liitumist töölubade jagamine lähtus headest kavatsustest, kuid tugines valedele arvutustele.

Leiboristlik valitsus langetas otsuse uuringu põhjal, milles prognoositi aastas 13 000 sisserändaja saabumist. Tegelik arv oli aga oodatust palju suurem ja päädis 200 000 immigrandiga aastas.

Erinevalt Saksamaast ja Prantsusmaast, kes ei avanud oma tööturge 2004. aastal Euroopa Liiduga ühinenud kümnele riigile täielikult enne 2011. aastat, ei pidanud Suurbritannia toonane leiboristlik valitsus üleminekuperioodi vajalikuks.

Straw, kel on kavas 2015. aasta valimistega parlamendipõlve lõpetada, kirjutas ajalehes Lancashire Telegraph, et valitsuse poliitika tugines valeks osutunud tulevikuprognoosidele.

«Üks suurejooneline viga, milles mina osalesin (mitte küll ainsana), oli 2004. aasta keskel ELiga liitunud Ida-Euroopa riikidele nagu Poola ja Ungari üleminekupiirangutest loobumine,» tunnistas endine minister.

«Me arvasime, et Suurbritannia jaoks on hea, kui need inimesed alates 2004. aastast siia tööle tulevad.»

Straw sõnul näitasid siseministeeriumi uuringud, et immigrante saabub 2010. aastani 5000 - 13 000 aastas.

«Tegelikud sündmused näitasid ennustuste väärtusetust. Netomigratsioon ulatus kõrghetkel 2010. aastal peaaegu veerandi miljonini. Paljud pidid häbist punastama, mina seal hulgas.»

Siseministeeriumi arvutuste aluseks olnud uuringu majandusteadlastest autorid väitsid mõne aja eest, et parlamendiliikmeid tõlgendasid nende andmeid valesti.

Professor Christian Dustmanni sõnul rõhutas ta juba siis, et immigratsioon on palju suurem, kui Saksamaa ja teised riigid oma tööturgu piirata otsustavad.

Varasemast eksimusest õppust võttes otsustati 2007. aastal ELiga liitunud Bulgaaria ja Rumeenia tööjõule piirangud kehtestada. Need on jõus selle aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles