Egiptuse kohus mõistis Morsi toetajatele karmid karistused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. novembril astus kukutatud president President Mohammed Morsi süüdistatava puuris kohtu ette.
4. novembril astus kukutatud president President Mohammed Morsi süüdistatava puuris kohtu ette. Foto: SCANPIX

Egiptuse kohus mõistis 12 kukutatud presidendi, Mohamed Morsi toetajat 17 aastaks vangi, teatas eile Egiptuse meedia.

Kõik 12 toetajat mõisteti süüdi vägivallatsemise eest tudengite juhitud meeleavaldusel. Egiptuse riikliku uudisteagentuuri MENA teatel leidis kohus, et kõik nad on süüdi islamiliikumise Al-Azhar peakorteri ründamises.

Morsi toetajate Moslemi Vennaskond kinnitas oma kodulehel tehtud avalduses, et kõik süüdimõistetud olid ühtlasi Al-Azhari ülikooli tudengid.

Nad arreteeriti oktoobris pärast seda, kui meeleavaldajad üritasid rünnata sõjaväepoolset Morsi kukutamist toetanud Al-Azhari peakorterit.

Kohtuotsuse vaidlustamise ajaks on meestel võimalus 64 000 Egiptuse naela suuruse kautsojoni eest vabadusse jääda.

Morsi kukutamise järel juulis on vägivaldsetes kokkupõrgetes politseiga hukkunud üle tuhande inimese, suurem osa neist Morsi toetajad. Arreteeritud on tuhandeid ning paljud alles ootavad kohtuprotsessi.

Morsi kaitsemeeskond teatas eile, et ekspresident kavatseb sõjaväe toetatud ajutise valitsuse tema kukutamise eest kohtusse kaevata Morsi viibib hetkel vangis. Talle on esitatud süüdistused seotuses presidendipalee juures 2012. aasta detsembris hukkunud meeleavaldajate surmaga ning ta astub kohtu ette koos veel 14 teise süüalusega, kelle hulka kuuluvad tema isiklikud assistendid ja mainekad Moslemi Vennaskonna liikmed.

Vangistatud on ka Moslemi Vennaskonna ülemjuht Mohamed Badie ning mitmed teised liikumise juhtfiguurid. Politsei ja valitsuse jõuline tegutsemine on oluliselt piiranud Vennaskonna tegutsemist, ent sellegipoolest korraldavad selle liikmed igapäevaselt protestikogunemisi ning nõuavad Morsi ametisse ennistamist.

«Egiptus ei stabiliseeru enne, kui see riigipööre on annulleeritud,» ütles kukutatud president teda esindava advokaadi Mohamed al-Damati sõnul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles