Austraalia rahandusminister hoiatas USA-stiilis valitsusseisaku eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia rahandusminister Joe Hockey.
Austraalia rahandusminister Joe Hockey. Foto: SCANPIX

Austraalia rahandusminister Joe Hockey hoiatas täna USA-stiilis valitsusseisaku eest, kui opositsioonis olevad leiboristid ei nõustu tõstma riigi võlalage 500 miljardi Austraalia dollarini.


Praegune võlalagi 300 miljardit dollarit jõuab kätte 12. detsembril. Esindajatekoda võttis võlalage tõstva seaduseelnõu vastu eile õhtul, kuid senatis ei ole üksmeelt.

Leiboristid ja rohelised hoiavad ülemkojas võimutasakaalu ning on nõus tõstma võlalage 400 miljardini. Peaminister Tony Abbotti valitsuse sõnul aga sellest ei piisa.

«Kui leiboristid takistavad võlalae tõstmist, ei ole teist valikut, kui alustada valitsuse kulutuste massilist kärpimist, kuna valitsus tegutseb laenatud rahal - selle oleme päranduseks saanud,» ütles Hockey ABC raadiole. «Nad mängivad siin vastutustundetut mängu.»

Hockey ütles eile parlamendile, et valitsus võib peatada tervishoiu ja sotsiaalvaldkonnaga seotud väljamaksed, kui võlalagi kätte jõuab.

«Leiboristlik partei mängib praegu vene ruletti,» sõnas ta.

Opositsiooni finantsküsimuste kõneisik Chris Bowen aga väitis, et Hockey mängib nagu B-taseme näitleja ning 400 miljardit on piisav.

Roheliste liider Christine Milne nõudis samuti valitsuselt selgitusi, milleks nii palju lisaraha vaja on.
«Millele te seda raha kulutada tahate?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles