65. sünnipäeva tähistav prints Charles on brittide esimene kõrgharidusega troonipärija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia troonipärija prints Charles abikaasa Camillaga Mumbais.
Suurbritannia troonipärija prints Charles abikaasa Camillaga Mumbais. Foto: SCANPIX

Briti ajaloos kõige kauem troonipärija tiitlit kandnud kuningliku perekonna liige prints Charles saab täna 65-aastaseks ning jõuab seega ka ametlikult pensioniikka, ent oma määratud ametikohta Suurbritannia troonil ootab ta siiani.

Printsi juubelisünnipäeva puhul avaldas Royal Central tema kohta 65 fakti, kust selgub muuhulgas, et prints on kirjutanud koos koomik John Cleese'iga keskkonnateemalise komöödia «Grimes Goes Green» ta on esimene troonipärija, kes omandas ülikoolikraadi ning printsi lemmikviski on Laphroaig.

Lisaks on tal oma isiklik viskimark Barrogill, mille iga pudeli ostult läheb üks nael heategevuseks. Loodust armastava inimesena kutsus ta ükskord enda juurde kolmeks päevaks tippkoka Antonio Carluccio, kelle ülesandeks oli õpetada troonipärijat söödavaid seeni  tundma. Kuigi prints on ka suur loomasõber, ei meeldi talle kassid. Veel 59 fakti printsi kohta saab inglise keeles lugeda SIIT.

Sünnipäeva tähistab prints kodumaast eemal, ent juba enne seda ajas ta korda oma kuninglikus mereväes välja teenitud riiklikku pensioni puudutavad dokumendid ning kinnitas, et annetab kogu pensioni heategevuseks.

Viimased üheksa päeva on prints Charles ja tema abikaasa Camilla reisinud Indias. Sünnipäeva veedab paar Sri Lankal, kus toimub Rahvaste Ühendusse kuuluvate riigipeade kohtumine ning esimest korda pärast 1973. aastat ei osale neil Elizabeth II. Ehkki kuninganna eemalviibimise ametlikuks põhjuseks on soov tervise tõttu mitte nii pikka lennureisi ette võtta, viitab see siiski ka asjaolule, et Charlesist saab ilmselt peagi Suurbritannia kuningas.

Enamajolt on inimestel 65. sünnipäevaks suurem osa elutööst juba selja taga, ent prints Charles on siiani valmistunud oma suurrolli täitmiseks. Ükski teine brittide troonipärija pole oma valitsejakohta nii kaua oodanud. 87-aastane kuninganna Elizabeth II krooniti näiteks juba 25. sünnipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles