Hubble pildistas supernoovat spiraalgalaktikas NGC 6984

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spiraalgalaktika NGC 6984. Supernoova on nähtav heleda täpina, kui vaadata galaktika keskpunktist natukene paremale ja üles.
Spiraalgalaktika NGC 6984. Supernoova on nähtav heleda täpina, kui vaadata galaktika keskpunktist natukene paremale ja üles. Foto: SCANPIX

NASA avaldas eile Hubble’i kosmoseteleskoobi tehtud foto spiraalgalaktikast NGC 6984, millel on näha tähe plahvatust ehk supernoovat.

Ka möödunud aastal vaadeldi NGC 6984 galaktikas plahvatamas tähte, mida tuntakse kui SN 2012im. Äsja avaldatud Hubble’i foto pärineb käesoleva aasta 19. augustist ning uue supernoova nimi on SN 2013ek, vahendas phys.org.

Supernoovat võib fotol näha, kui vaadata galaktika keskpunktist natukene paremale ja üles.

NGC 6984 on keskmise suurusega spiraalgalaktika, mis asub Maast 22 miljoni valgusaasta kaugusel. Möödunud sajandi jooksul vaadeldi selles galaktikas kaheksat supernoovat, mistõttu nimetab NASA seda ka «Ilutulestiku galaktikaks».

Supernoovad on väga heledad objektid. Need tekivad, kui täht jõuab oma arengu lõppjärku suure plahvatusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles