Berlusconi partei laguneb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi ja tema kaaslanna Francesca Pascale.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi ja tema kaaslanna Francesca Pascale. Foto: SCANPIX

Itaalia endise peaministri Silvio Berlusconi paremtsentristlik erakond Vabaduse Rahvas (PDL) on hakanud lagunema - peasekretär Angelino Alfano, kes on praegu ka siseminister ja asepeaminister, teatas eile otsusest moodustada oma partei.


Berlusconi kavatseb nimetada PDL-i taas Forza Italiaks. Seda nime kandis erakond siis, kui toonane meediamogul 1994. aastal esmakordselt parlamenti valiti.

Alfano rühm toetab peaminister Enrico Letta valitsust, millest Berlusconi on kutsunud teda ja teisi oma erakonna ministreid tagasi astuma, kui ta ise novembris parlamendikoha kaotab.

«Seisan siin, et teha valik, mida ma ei uskunud end kunagi tegevat - loobuda ühinemast Forza Italiaga,» ütles Alfano eile õhtul.

Alfano kinnitas siiski kolleegidele, et tema uus paremtsentristlik partei toetab ka edaspidi Berlusconit, vahendas uudisteagentuur LaPresse.

Berlusconi reageeris Alfano teadaandele raevukalt. Ta ütles Roomas peetud PDL-i kohtumisel, et siseministri otsus võrdub poliitilise mõrvaga ja läheb vastuollu mõõdukate koalitsiooni vaimuga, viidates paremtsentristide parlamendifraktsioonile. «Väga raske on säilitada parlamendis [PDL-i] ühtset rinnet ning istuda [sel kohtumisel] sama laua taga isikutega, kes soovivad oma erakonna liidrit poliitiliselt mõrvata,» ütles mitmekordne ekspeaminister Alfanot otsesõnu nimetamata.

Berlusconi hinnangul ei ole Alfano ja tema toetajate lahkulöömine tingitud mitte poliitiliselt põhjustest või väärtuste erinevusest, vaid vastuoludest isikute vahel, kes on tekitanud mürgise õhkkonna.

Endine valitsusjuht ütles leplikumat tooni võttes, et Alfano rühmitus jääb hääletustel tema paremtsentristliku fraktsiooni vajalikuks liikmeks.

Ülejooksikute hulka kuuluv senaator Roberto Formigoni ütles portaalile La 7, et Alfano võib arvestada 37 senaatori ja 23 alamkoja liikme toetusega.

Berlusconi leer jagunes «pistrikeks» ja «tuvideks» juba augustis, kui kohus jättis jõusse ekspeaministri süüdimõistmise maksupettuses. Oktoobris, kui Berlusconi Letta valitsust kukutada üritas, ei läinud «tuvid» sellega kaasa.

Transpordiminister Maurizio Lupi ütles eile ajakirjanikele, et lahkulöömisotsus ei olnud kerge, aga rahvaesindajad ei saa kuuluda Forza Italia ekstremistide hulka.

Berlusconi partei lagunemise mõju Letta valitsusele ei ole veel selge. Vasaktsentristlikku Demokraatlikku Parteisse kuuluv Letta moodustas laiapõhjalise valitsuse pärast selge tulemuseta valimisi veebruaris. Valitsuses on viis Berlusconi leeri ministrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles