Pakistan annab Musharrafi väidetava riigireetmise eest kohtu alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani endine president Pervez Musharraf.
Pakistani endine president Pervez Musharraf. Foto: SCANPIX

Pakistani võimud annavad endise sõjaväelise juhi Pervez Musharrafi kohtu alla süüdistatuna riigireetmises seoses eriolukorra kehtestamisega 2007. aastal, teatas täna siseminister Chaudhry Nisar Ali Khan.


„Pärast ülemkohtu hinnangut ja juudluskomitee raportit on vastavalt põhiseaduse 6. artiklile otsustatud alustada menetlust (seoses riigireetmisega) kindral Pervez Musharrafi vastu,“ ütles Khan televisioonis otse üle kantud pressikonverentsil.

„See juhtub esimest korda Pakistani ajaloos ning otsus langetati riigi huvides,“ lisas Khan.
Ministri sõnul saab ülemkohtu esimees esmaspäeval valitsuselt kirja taotlusega moodustada tribunal ülemkohtu kohtunikust, et alustada Musharrafi vastu menetlust seoses riigireetmisega.
Valitsus teeb homme teatavaks ka erisüüdistaja nime.

Musharraf on juba praegu silmitsi nelja suure kriminaalasjaga, mis puudutavad tema valitsusaega aastail 1999-2008. Muu hulgas seostatakse teda endise peaministri Benazir Bhutto tapmisega 2007. aastal.

ÜRO raport järeldas 2010. aastal, et Bhutto surma oleks võinud ära hoida, ning väitis, et Musharrafi valitsus ei taganud talle piisavat kaitset.

Musharraf on esitanud kohtule palve lahkuda riigist, et külastada Dubais oma haiget ema. Kohus peaks selle kohta otsuse langetama homme.

Viimastel kuudel liikvel olnud kuulujuttude kohaselt võimaldatakse Musharrafil lahkuda Pakistanist kohtu ette astumata.

Khan ütles, et viie kuu eest võimule tulnud peaminister Nawaz Sharifi ei ole üles näidanud kättemaksuhimu kindral Musharrafi suhtes, kes tema valitsuse 1999. aasta oktoobris veretu riigipöördega kukutanud oli.

Novembris 2007 kehtestas Musharraf eriolukorra, peatas põhiseaduse, saatis laiali parlamendi ning tagandas kohtunikud, kes tema tegevuse põhiseaduse vastaseks ja ebaseaduslikuks olid kuulutanud. 

Kindral lahkus riigist pärast tagasiastumist 2008. aastal.

Käesoleva aasta märtsis naasis Musharraf eksiilist, kuid tema naasmine oli kaugel triumfist, mida ta oli lootnud. Musharrafil keelati osaleda valimistel, mille võitjaks osutus ülekaalukalt Sharif. Ühtlasi algatasid võimud tema suhtes mitu kriminaalasja ning panid ta koduaresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles