Spiegel: Briti luure hoiab välisdiplomaatidel silma peal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja Der Spiegel virnad müügiletil.
Ajakirja Der Spiegel virnad müügiletil. Foto: SCANPIX

Briti elektroonilise luure teenistus hoiab välismaa diplomaatidel silma peal nende hotellireserveeringuid jälgides, kirjutas Saksa ajakiri Der Spiegel pühapäeval USA endiselt luuretöötajalt Edward Snowdenilt pärinevatele andmetele tuginedes.

Spiegeli sõnul on Briti valitsusside peakorteril (Government Communications Headquarters - GCHQ) olnud üle kolme aasta süsteem vähemalt 350 maailma esinduslikema hotelli jälgimiseks.

«Programmi eesmärk on informeerida GCHQ-d reserveerimise ajal, missuguses linnas ja hotellis välisdiplomaat kavatseb peatuda,» ütles ajakiri ja lisas, et sel juhul saab «tehniliste operatsioonide osakond» juba enne diplomaadi saabumist tegevusse asuda.

Viimase töö seisneb hotellitoa ja selle külaliste jälgimises, telefoni pealtkuulamises ja hotelli võrgus olevatesse arvutitesse sisenemises, kuid harv pole ka diplomaatide pealtkuulamine hotelli baaris.

Programm koodnimega «Royal Concierge» («Kuninglik uksehoidja») kasutab pingviini logo - see viitab univormis hotellitöötajale - peas kroon, õlul purpurpunane peleriin ja käes ametikepp.

Spiegelil ei ole andmeid, kui sageli programmi tegelikult kasutatakse. GCHQ ametnik, kellega ühendust võeti, ei soovinud selle olemasolu kinnitada ega kummutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles