Ajaleht: järelevalve Helsingi narkopolitsei töö üle on olematu

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseiauto
Soome politseiauto Foto: Soome politseiamet

Helsingi narkopolitsei senise ülema Jari Aarnio infoallikaid on kaitstud erilisel viisil, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Ajaleht küsitles 73 allikat ja nendest vestlustest moodustunud pilt näitab, et Helsingi narkopolitsei tegutsemistavad on olnud sõltumatud.

Ajalehe andmetel oli juba 1990ndatel teada, et Helsingi narkopolitsei vaatab teatud asjadele läbi sõrmede. «Nad sõlmivad tehinguid. Antakse andeks ja päästetakse vabaks. Mujal küll andeks ei anta, aga mujal pole ka nii häid infoallikaid,» jutustas üks allikas ajalehele.

Ajalehe andmetel on eeluurimise tõttu kinni istuv Aarnio kaitsnud oma allikaid ägedalt. Kuulduste järgi tabas teda pärast teatud isikute kinnipidamist narkokahtluste tõttu koguni raevusööst. Sellest järeldati, et tegemist oli Aarnio «infoallikatega».

Helsingi politsei on vastustanud ühiseid juhiseid allikatega käitumise ja selle järelevalve kohta. Vastuseis igasugusele kontrollimisele on loonud soodsa pinnase kuulujuttudele. Helsingi politsei juhtkond keeldus teema üle arutamast, kirjutab väljaanne.

Helsingi politsei juhtkond on jätnud hooletusse järelevalve narkopolitsei tegemiste üle. Nii väidavad paljud ajalehega vestelnud ametnikud. Osa neist töötab Helsingi politseis.
Ühe kõrge politseiametniku sõnul pole isegi mitte politsei juhtkond suutnud sälitada kontrolli narkopolitseis toimuva üle.

Ülemkomissar Aarniot kahtlustatakse pistise korduvas võtmises, ametivolituste rängas rikkumises ja pettusele kaasaaitamises. Helsingi politseid mingites rikkumistes ei kahtlustata.

Soome politsei peadirektor Mikko Paatero ei osanud öelda, kas Helsingi politseis on olnud rikkumisi või mitte. Ta avaldas lootust, et uurimine teeb selle selgeks.

HSi allikate sõnul on politsei juhtkond Aarniot usaldanud 100-protsendiliselt ja seda kuni möödunud nädalal aset leidnud vahistamiseni. Samas on Helsingi narkopolitsei ümber liikunud aastaid kuuldused, et üksuse tegevus kõigis punktides päevavalgust ei kannata.
Vaatamata visadele kuulujuttudele pole juhtkond asja uurinud ega narkopolitsei järelevalvet karmistanud.

Helsingi politsei põhjendas ebaselguse väiteid muude politseinike kadedusega ja seda eelkõige keskkriminaalpolitsei uurijate omaga. «Helsingi juhtis 1990ndatel praktiliselt kõiki narkouuringuid. Sealt see kadedus alguse saigi,» rääkis üks allikatest.

Kuna ajaleht küsitles nii palju allikaid, siis üksnes kadedusega siin vaevalt et tegemist on.

Mitu üksust väidab, et koostöö Helsingi narkopolitseiga sujub väga hästi. Teised kinnitavad, et koostöö ei suju nii hästi kui mõne teise üksusega. Esile kerkib üks ja sama asi – probleemid näivad koonduvat allikatega suhtlemisse.

Kolm inimest jutustasid, et ühistöö Helsingi narkopolitsei ja keskkriminaalpolitsei (KRP) vahel sujub seni, kuni mängu ei tule infoallikad.

Allikatega suhtlemine kerkis esimest korda avalikkuse ette 2007. aastal, kui Helsingi narkopolitseis algatati ametijuurdlus. Põhimõtteliselt oli küsimus selles, kas allikate kuritegudele vaadatakse läbi sõrmede või mitte. Uurimine soikus, kuid kaks narkopolitseinikku mõisteti ettekavatsemata ametikuriteos siiski süüdi. Nad olid suhtunud hoolimatult ühe amfetamiiniloo uurimisse.

Uurimise viisid siis lõpuni Espoo politseinikud ja kohus karistas kahtlustatavat kolme aasta pikkuse vangistusega kilo amfetamiini omamise eest.

Osa politseinikest kahtlustab, et koostööd puudutav hõõrumine on tingitud tõsiasjast, et «Helsingi narkopolitsei tegevus ei kannata kõrvaltvaataja pilku välja». Tegutsemistavad on jäänud 1980ndatesse ega vasta tänapäevastele eetikanõuetele, lisas üks intervjueeritutest.

Soome keskkriminaalpolitsei (KRP) ja tolliamet on koostanud oma reeglid infoallikate kasutamise kohta. Need järgivad Europoli antud juhiseid, nagu käib see ka Rootsis. Samasuguseid juhtnööre arvestatakse ka kohalikes politseiametites.

Helsingis taolisi siseringis kehtivaid juhiseid pole. Helsingi politsei peadirektori asetäitja Ilkka Koskimäki sõnul puudub selleks pakiline vajadus.

Helsingi politseiülem Jukka Riikonen saatis Helsingin Sanomates ilmunud loo peale pressiteate, milles kinnitab, et narkopolitsei järelevalvet on teostanud politsei juhtkond ja see on toimunud vastavalt juhendile.

Narkopolitsei töid ja tegemisi on kontrollitud sarnaselt teiste politseiüksuste omaga. Viimati kontrollis politseivalitsus pealinna narkopolitsei töö vastavust seadustele aastal 2012 ja siis mingeid rikkumisi ei täheldatud, seisab pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles