Medvedev andis Poola riigipeale üle Katõni veresauna toimikud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi kt Bronislaw Komorowski (vasakul) koos Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga Kremlis.
Poola presidendi kt Bronislaw Komorowski (vasakul) koos Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga Kremlis. Foto: SCANPIX

Poola presidendi kohusetäitja Bronislaw Komorowski rääkis täna kohtumisel Vene riigipea Dmitri Medvedeviga, et Venemaa astutavad sammud seoses Katõni veresaunaga võivad saada kahe riigi suhete arenemisel heaks baasiks.  

Medvedev andis täna oma Poola kolleegile üle poolakatest ohvitseride mahalaskmist puudutava kriminaalasja nr 159 toimikud, mida on 67 lehekülge, vahendas RIA Novosti.

Komorowski väljendas tänu öeldu ja tehtu eest. «Me suhtume sellesse kui edasise töö algusesse, et lõpuks ometi saaks see nn Katõni sõlm lahti harutatud,» märkis ta.  Katõni kuritegu, Katõni vale – see on olnud komistuskiviks meie riikide vahel, rääkis Poola riigipea.

Tõde Katõnist on Komorowski sõnul justkui ühiselt läbielatud katsumus ja ta väljendas lootust, et sellest saab hea alus kahe riigi omavaheliste suhete arenguks.   

Tänavu aprillis möödus 70 aastat päevast, mil Katõnis lasti maha 14 000 Poola ohvitseri. See verine sündmus tekitas pikka aega pingeid Poola ja Vene suhetes.

Aastal 2008 andis Venemaa Poolale üle NKVD arhiivist pärit materjalid, septembris 2009 leppisid riigid kokku Katõni sündmusi puudutavate uurimiskeskuste loomises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles