Piltuudis: Pakistani koolitüdruk võttis vastu Sahharovi-preemia

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani koolitüdruk Malala Yousafzai koos Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulziga täna Strasbourgis.
Pakistani koolitüdruk Malala Yousafzai koos Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulziga täna Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Pakistani koolitüdruk Malala Yousafzai võttis täna Strasbourgis vastu Sahharovi-nimelise inimõigustepreemia, mille andis talle üle Euroopa Parlamendi president Martin Schulz.

Schulzi sõnul on Malala Yousafzai andnud lootust miljonitele inimestele, vahendas AFP. Ta kirjeldas neiut kui «ellujääjat, kangelast, erakordselt noort naist».

Yousafzai võttis preemia oma sõnul vastu Jumala nimel. Oma kõnes rõhutas ta maailma laste ja eriti tüdrukute õigust kooliharidusele. Tema sõnul jäävad tütarlapsed hariduseta korraldatud abielude, inimkaubanduse, vaesuse ja seksuaalse vägivalla tõttu.

Malala kinnitas, et inimõigustepreemia annab talle julgust oma ettevõtmist jätkata.

Kogu maailm kuulis Malalast esmakordselt umbes aasta tagasi, kui Talibani mässulised tulistasid teda pähe, kuna neiu oli populaarses blogis kaitsnud tütarlaste õigust haridusele ja kirjutanud tüdrukute olukorrast islamiäärmuslikus ühiskonnas.

Yousafzai sai intsidendis raskelt viga, kuid Briti arstide abiga on ta päris hästi sellest toibunud.

Juulis pidas ta kõne ÜRO-s, kus kaitses kõikide inimeste õigust haridusele. 16-aastane Malala kandideeris tänavu ka Nobeli rahupreemiale.

Sahharovi-preemia anti üle 25 korda. Malala Yousafzai on noorim, kes selle kunagi on saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles