Kurikuulus sõjapealik Kony peab KAV-iga allaandmis-läbirääkimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Issanda Vastupanuarmee juht Joseph Kony 2008. aastal toimunud läbirääkimistel Lõuna-Sudaanis.
Issanda Vastupanuarmee juht Joseph Kony 2008. aastal toimunud läbirääkimistel Lõuna-Sudaanis. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) valitsus teatas, et on alustanud allaandmis-läbirääkimisi kurikuulsa Uganda sõjapealiku Joseph Konyga.


KAV valitsuse esindaja sõnas BBC-le, et Kony viibib praegu nende riigi territooriumil, ent nõuab enne allaandmist, et talle tagataks turvalisus. Tegu on mitme aasta jooksul esimese kindla teatega sõjapealiku asukohast.

Issanda Vastupanuarmee (LRA) juhi Kony kuulutas 2005. aastal tagaotsitavaks Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC). Teda süüdistatse vägistamistes, sandistamistes, tsiviilisikute mõrvamises ning 30 000 lapse röövimises eesmärgiga neid sõdurite või seks­orjadena kasutada.

Kony ja ta mässulised on terroriseerinud suuri alasid Kongo Demokraatlikus vabariigis, Lõuna-Sudaanis ja KAV-s ning USA on sõjapealiku arreteerimiseni viiva info eest pannud välja kuni viie miljoni dollari suuruse pearaha.

Francisco Madeira, Aafrika Liidu eriesindaja LRA küsimustes, rääkis eile ÜRO Julgeolekunõukogule, et temani jõudnud info kohaselt kannatab Kony tõsise ja ravimatu haiguse käes.

Aprillis peatas Uganda armee Kony otsingud KAV-s, süüdistades riigi valitsust vaenulikkuses.
Kony ja tema Issanda Vastupanuarmee (LRA), mille suuruseks peetaks vaid 200-500 võitlejat, on Ugandas ning selle ümbruses sõda pidanud juba üle kahe aastakümne. Sõjapealiku kinnitusel on nende missiooniks seada Ugandas võimule piibellikul kümnel käsul põhinev valitsus.

Kony kurikuulsus tõusis globaalsele tasandile pärast seda, kui USA aktivistide rühmitus Nähtamatud Lapsed avaldas video Kony 2012, mida vaatasid internetis kümned miljonid inimesed üle maailma.

Äärmiselt emotsionaalne video näitas Kony ja LRA tegutsemise julmust, ent projekti tabas ka palju teravat kriitikat. Aktiviste süüdistati toimunu liigses lihtsustamises ning selles, et piisavalt suurt hulka kampaania käigus kogutud rahast ei kulutatud nn nähtamatutele lastele, Kony ohvritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles