Venemaad ähvardab jooksevkonto puudujääk

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa langetas majanduskasvu prognoosi.
Venemaa langetas majanduskasvu prognoosi. Foto: AP / Scanpix

Moskva Kõrgema Majanduskooli hinnangul võib Venemaal tänavu üle pika aja taas tekkida jooksevkonto puudujääk, mis kukutaks kõvasti rubla kurssi.

Nagu vahendab Wall Street Journal, pole Venemaa kogenud ühtegi puudujäägis kvartalit alates 2005. aasta algusest. Stagneeruva ekspordi ja kasvava impordi valguses näib see aga üha tõenäolisem.

Kõrgema Majanduskooli rehkenduste järgi võib Venemaa jooksevkonto puudujääk 2013. aasta detsembris ulatuda ligikaudu 3,5 miljardi dollarini – pärast novembrikuist umbes 4 miljardi dollarilist ülejääki.

«Kapitali väljavool jätkub jonnakalt ning jooksevkonto ülejääk väheneb... Keegi ei tohiks välistada võimalust, et [Venemaa] keskpank jõuab järeldusele, et rubla devalveerimine on paratamatus,» kirjutab majanduskool.

Eksperdid peavad kapitali väljavoolu jätkumise põhjuseks seda, et riigis napib investeerimisvõimalusi.

Eksportijaile võib rubla kursi langus olla rõõmusõnum, sest nende kulud käibe suhtes vähenevad. Kõigile, kes välismaiseid masinaid ja tehnoloogiat importida tahavad, oleks nõrk rubla aga ilmselt needus.

Mõnede analüütikute hinnangul tekib jooksevkonto puudujääk hiljem. VTB Capitali vanemanalüütik Vladimir Kolõtšov usub, et nimetatud verstapostini jõutakse alles tuleva aasta teises kvartalis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles