Obama esitab ülemkohtunikuks neljanda naise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elena Kagan 2003. aastal.
Elena Kagan 2003. aastal. Foto: SCANPIX

Allikate sõnul kavatseb president Barack Obama täna pärast kuu aega kestnud otsinguid USA ülemkohtu vakantsele kohale esitada 50-aastase Elena Kagani, kes pole kunagi kohtunikuna töötanud.


Kagan, kes praegu solicitor-general'ina kaitseb ülemkohtu ees USA valitsuse seisukohti, asendaks riigi kõrgeimas kohtuorganis senati heakskiidu korral 90-aastast John Paul Stevensit, kes kõrge ea tõttu ameti maha paneb.

AFP kirjutas, et endisel Harvardi ülikooli juuraprofessoril Kaganil on lähedased sidemed Obama ja demokraatide võimuladvikuga ning temast saaks läbi aegade neljas naine, kes üheksaliikmelisse ülemkohtusse on valitud. Ühtlasi oleks ta ka selle praeguse koosseisu noorim liige.

Kaganit peetakse mõõdukaks liberaaliks, kes on varem korduvalt näidanud valmidust konservatiividega koostööd teha. Seetõttu ei muudaks ta ka ülemkohtu senist ideoloogilist tasakaalu.

Kagan, kes töötas Bill Clintoni ajal Valges Majas õigusnõunikuna, pole kunagi kohut mõistnud, mis võib talle senati kuulamistel ühtaegu kasuks tulla, kuna puuduvad tema kandidatuuri kahjustada võivad kohtuotsused, ja tema šansse halvasti mõjutada, sest vastased saavad viidata tema ebapiisavale kompetentsusele, kirjutas New York Times.

Ülemkohtunikud määratakse ametisse eluks ajaks, mis võimaldab presidentidel läbi oma valiku USA õigusloomet mõjutada veel aastakümneid pärast seda, kui nad ametist on lahkunud.

Obama teatab Kagani kandidatuurist ametlikult täna Eesti aja järgi kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles