Briti võimuvaakum võib jätkuda veel mitu päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown (paremalt), David Cameron ja Nick Clegg.
Gordon Brown (paremalt), David Cameron ja Nick Clegg. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kaks peamist opositsioonierakonda jätkavad täna võimukõnelusi, et leida lahendus möödunudneljapäevaste üldvalimiste järel tekkinud valitsuskriisile.


Läbirääkimised valimistel enim kohti saanud konservatiivide ja kolmandaks jäänud liberaaldemokraatide vahel vältasid kogu nädalavahetuse, ent läbimurdeni ei jõutud, kirjutas The Times.

Libdemmide allikate sõnul ei saa tooride liider David Cameron enne neljapäeva üldse hakata mõtlemagi Downing Streetile kolimise peale.

Seni meedias avaldatud info kohaselt ei moodustaks erakonnad traditsioonilist koalitsiooni, pigem oleks tegemist praktilise kokkuleppega teatud küsimustes koostööd teha. Konservatiivide sõnul võidaks säärane lepe sõlmida juba täna, libdemmid nimetasid sellist ootust aga optimistlikuks.

Et tooridele survet avaldada, kohtus libdemmide liider Nick Clegg eile 70 minutiks ka peaminister Gordon Browniga, kes on lubanud korraldada referendumi libdemmide ühe põhieesmärgi ehk proportsionaalse valimissüsteemi küsimuses. Clegg aga jättis kaardid lahtiseks ning kohtus hiljem ka Cameroniga.

Valimissüsteemi muutmine ähvardab kujuneda kõneluste keerulisimaks küsimuseks. Toorid on Cameronile öelnud, et kui ta seda libdemmidele lubab, hakkaksid erakonnaliikmed tema vastu mässama. Liberaaldemokraadid seevastu hoiatasid Cleggi, et kui ta aitab Cameronil võimule saada, võib erakond lõheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles