Washington Post: Julian Assange pääseb tõenäoliselt süüdistusest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

USA väljaanne Washington Post kirjutab, et kõmulise meediaportaali Wikileaks asutaja, austraallane Julian Assange pääseb tõenäoliselt süüdistusest, et ta paljastas salajasi USA sõjaväelisi ja diplomaatilisi dokumente.

USA võimuesindajate sõnul võib süüdistusest loobumise põhjuseks olla asjaolu, et kui Assange`i süüdistatakse, siis peaks süüdistuse esitama ka Wikileaksi lekkeid kajastanud väljaannetele ja ajakirjanikele.

USA seda aga ei soovi.

Võimude sõnul ei ole süüdistusest loobumise kohta ametlikku otsust veel langetatud ning võimalus süüdistuse esitamiseks on minimaalne.

Wikileaks avalikustas 2010.aastal sadu tuhandeid Iraaki ja Afganistani puudutavaid sõjalisi dokumente kui ka USA diplomaatilisi memosid.

 Assange arreteeriti Suurbritannias Londonis, kuid hiljem ta vabastati kautsjoni vastu.

Pärast seda andis Ecuador talle asüüli. Alates 2012. aasta suvest on Assange elanud Londonis Ecuadori saatkonnas.

Briti kõrgem kohus määras, et Assange tuleb Rootsile välja anda. Seal kahtlustatakse teda seksuaalkuritegudes.

Wikileaksile salajasi dokumente edastanud USA endisele sõjaväe luureanalüütikule Bradley Manningile määras kohus selle aasta augustis 35 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles